Хиляди семейства у нас живеят в жилища, които са в

...
Хиляди семейства у нас живеят в жилища, които са в
Коментари Харесай

Семейства получават безлихвени заеми за спешни ремонти на дома

Хиляди фамилии у нас живеят в жилища, които са в доста неприятно положение и се нуждаят от незабавно възстановяване. По данни на Национален статистически институт за 2022 година 32% от популацията на страната е в риск от беднотия или обществено изключване.

" Има квартали, където няма течаща вода, няма канализация. Не са снабдени с съществени услуги като сметоизвозване разчистване. Когато човек види в какви условия отглеждат децата си, в действителност е извънредно. Изпълнението на този план продължава доста години. Приоритизират се тези, които имат належаща потребност от незабавен ремонт. Става въпрос за даване на безлихвени краткосрочни заеми, с които те извършват разнообразни поправки. Заедно с това предоставяме и няколко образования, които сме създали, и също по този начин финансираме безплатно планове на наши сътрудници, които са в общността. До момента сме финансирали 35 плана ", сподели шефът на " Хабитат България " Минчо Бенов в студиото на Bulgaria ON AIR.

" По планове са отпуснати на всичките ни сътрудници до 20 хиляди лева На фамилии заемите са дребни преднамерено, с цел да не ги вкарваме в свръхзадлъжнялост. През интервала 2014-2020 година междинният размер на заема е 600 лева Сега са до 1200 лева Ние насърчаваме хората, когато си заплащат отговорностите, да вземат втори или трети заем ", изясни Бенов.

Стартират активността още през 2008 година със личен запас, а през 2014 година са привлекли и външно финансиране.

" Семействата, които имат потребност от помощ, са доста, не можем да стигнем до всички, покриваме избрани райони - Кюстендил, Бургас, Търговище, Ботевград, Ракитово и Сливен. През годините сме работили в 11 разнообразни района, в други сме работили за по-кратки интервали - Русе, Стара Загора ", уточни Бенов.

Програмата е помогнала на повече от 4800 фамилии. Разработени са и три образования. Едното е финансово, което е ориентирано към ръководство на фамилния бюджет. Второто дава практични препоръки за разнообразни типове поправки, а третото е за икономисване на запаси - икономисване на вода и електрическа енергия.

" Тази стратегия е единствено едно от нещата, които вършим. Ние и в планов проект сме изпълнявали действия за възстановяване на кварталите - да се основат условия да бъдат актуализирани и обезпечени със съответните услуги, тъй че хората да разполагат с електричество и течаща вода. Тези, които са рискови и негодни за обитаване - да бъдат разрушени, като на хората им се предложи различно настаняване ", разяснява шефът на " Хабитат България ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР