Хиляди се събраха в столицата на САЩ Вашингтон в събота

...
Хиляди се събраха в столицата на САЩ Вашингтон в събота
Коментари Харесай

10 хиляди излязоха на протест в САЩ в защита на абортите

Хиляди се събраха в столицата на Съединени американски щати Вашингтон в събота макар проливния дъжд и риска да бъдат задържани, с цел да стачкуват против анулацията на правата на аборт предишния месец, заяви BBC.

Демонстрацията пристигна две седмици откакто Върховният съд анулира решението, което гарантираше достъп до аборти в цялата страна в продължение на близо 50 години. Около 40 милиона дами в репродуктивна възраст се чака да изгубят достъп до аборт през идващите седмици.

Скандирайки " няма да се върнем обратно ", протестиращите се събраха в Белия дом, като някои се завързаха за портите извън.

Около 10 000 души са взели участие в проявата, съгласно уредниците.

Припомняме, че дни по-рано американският президент Джо Байдън подписа изпълнителна заповед за обезпечаване на достъп на дамите до аборт и контрацепция.

Решението на Върховния съд на Съединени американски щати, отменящо правото на аборт, е практикуване на " сурова политическа власт ", съобщи той.

По думите му, това решение не е конституционно, а взето под натиска на екстремистки настроени републиканци.

" Не можем да позволим на излязъл от надзор Върховен съд да отнеме свободите и персоналната ни автономност ", сподели той.

Изпълнителната заповед обаче се чака да има лимитирано влияние. Президентът в този случай има лимитирани пълномощия, защото обособените щати могат да наложат свое законодателство по тези въпроси.

Демократът Байдън беше подложен на напън от страна на свои поддръжници да предприеме дейности след основното правосъдно решение.

Решението на Върховния съд възвърне правото на щатите да не разрешават абортите. В резултат на това дамите с нежелана бременност са изправени пред избора да пътуват до различен щат, където процедурата остава законна и налична, да купуват хапчета за аборт онлайн или да създадат евентуално рисков противозаконен аборт.

Байдън дефинира тогава решението като " трагична неточност ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР