Хиляди се събраха в столицата на САЩ Вашингтон на протест

...
Хиляди се събраха в столицата на САЩ Вашингтон на протест
Коментари Харесай

Лято на гнева. Масов протест за правото на аборт във Вашингтон

Хиляди се събраха в столицата на Съединени американски щати Вашингтон на митинг против решението на Върховния съд да анулира решение, с което се подсигурява правото на аборт. Протестиращите минаха през улиците на града и доближиха до постройката на Белия дом.

В края на юни консервативното болшинство във Върховния съд от 1973 година, известно като Роу против Уейд, съгласно което конституцията дава право на всяка жена да реши дали да прекъсне бременността си.

Събитието във Вашингтон беше проведено от придвижването Women’s March и беше под надпис „ Лято на гнева “. Протестиращите скандираха „ Няма да се върнем обратно “ и носеха надписи „ Забрани за нашите тела “, „ Бясна съм “, „ Труповете имат повече права над тялото си от дамите “ и други Протестиращите носеха зелени цветове, възприети от придвижванията, които се борят за правото на аборт.

По данни на уредниците в митинга са се присъединили над 10 хиляди души.

Въпреки нарушаването на законовите разпореждания полицията не извърши арести против протестиращите, които останаха повече от част пред Белия дом. Там те приканиха президента Джо Байдън да употребява изключителни пълномощия, с които да обезпечи спомагателни средства за осъществяване на абортни процедури.

Ден по-рано Байдън подписа заповед, с която да се подкрепят дамите, които желаят да извършат аборт. С нея се залага даването на лекарства и основаването на клиники, в които процедурата да се прави. Те ще бъдат откривани наоколо до границата на обособени щати, които наложат цялостна възбрана на абортите. Това към този момент се случи в 10 разнообразни щата, само че се чака обстановката да стане сходна в общо най-малко 20.

„ Призовавам Министерството на правораздаването, по сходство на събитията от ерата на битката за цивилен права, да направи всичко по силите си да отбрани дамите, които желаят да се борят за правата си “, сподели Байдън. Той към този момент дефинира решението на Върховния съд като.

В заповедта на президента се залага и опцията за даване на юридическа помощ и юристи, които да оказват помощ на искащите да извършат аборт да минават щатските граници. Според протестиращите това не е задоволително.

Последните изследвания на публичното мнение демонстрираха, че болшинството от американците се опълчват на анулацията на Роу против Уейд. Едно от тях е на Центъра за проучване на публичното мнение Associated Press-NORC. То демонстрира, че 1 от 10 американци желаят абортът да бъде противозаконен във всички случаи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР