Хиляди се събраха в Нигер, за да поискат изтеглянето на френските войски

...
Хиляди се събраха в събота в столицата на Нигер Ниамей,
Коментари Харесай

Хиляди се събраха в събота в столицата на Нигер Ниамей, за да настояват бившият колониален владетел Франция да изтегли войските си, както поиска хунтата, която завзе властта през юни.

Протестиращите се събраха близо до база, в която се помещават френски войници, след призив на няколко граждански организации, враждебно настроени към френското военно присъствие в западноафриканската страна.

Те издигнаха банери, провъзгласяващи „Френската армия да напусне нашата страна“.

Демонстрацията беше подсилена от нови пристигащи следобед и гъста тълпа, образувана на кръгово кръстовище близо до френската военна база в покрайнините на Ниамей.

Военният режим на Нигер изстреля нова вербална атака срещу Франция в петък, обвинявайки Париж в „явна намеса “ като подкрепи сваления президент на страната, докато протестиращите проведоха подобен митинг.

Президентът Мохамед Базум, френски съюзник, чието избиране през 2021 г. разпали надежди за стабилност в размирната страна, беше задържан на 26 юли от членове на неговата охрана.

Отношенията с Франция, бившата колониална сила на страната и съюзник в борбата й срещу джихадизма, тръгнаха бързо надолу, след като Париж застана до Базум.

На 3 август режимът обяви отмяната на военни споразумения с Франция, която има някои 1500 войници, разположени в страната, ход, който Париж пренебрегна от съображения за легитимност.

Споразуменията обхващат различни времеви рамки, въпреки че едно от тях, датиращо от 2012 г., трябва да изтече след месец, според военни лидери.

Военните ръководители също обявиха незабавното "експулсиране" на френския посланик Силвен Ите и казаха, че отнемат дипломатическия му имунитет. Те казаха, че присъствието му представлява заплаха за обществения ред.

Но френският президент Еманюел Макрон в понеделник приветства работата на Ите в Нигер и каза, че той остава в страната, въпреки че му беше даден 48-часов срок да напусне Нигер миналия петък.

Член 22 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. гласи, че помещенията на посолствата са "неприкосновени" и че агенти на приемащата държава "не могат да влизат в тях, освен със съгласието на ръководителя на мисията".

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР