Хиляди се събраха на протест в защита на природен парк

...
Хиляди се събраха на протест в защита на природен парк
Коментари Харесай

Хиляди скандираха: Пирин е в беда, спасете го сега!

Хиляди се събраха на митинг в отбрана на естествен парк " Пирин " в София. Протестното шествие потегли от площад " Независимост " при постройката на Министерския съвет и продължи към площад " Орлов мост ".

Хората скандираха: " Оставка! " и " Мафия ". Петият следващ поход в отбрана на естествен парк " Пирин " мина под мотото: " Да защитим Пирин " .

С крясъци: " Пирин е в неволя, спасете го в този момент ! " протестиращите настояха за преразглеждане на държавното решение от 28-ми декември на Министерския съвет.

 Банско ще има втори въжен превоз Обновена
Банско ще има втори въжен превоз

Нека да се поздравим с този триумф, разяснява Валери Симеонов

Те настояха и за оставка на министъра на околната среда Нено Димов . Трета точка в настояванията на протестиращите е страната да каже публично " Кой държи Юлен " (концесионното сдружение " Юлен " - б.р.) , на който се пробва да продаде 48% от естествен парк " Пирин ".

Шествието мина и с възгласи: " Кой държи Юлен? " и отговор: " Който е заплатен - той държи Юлен ". Другото скандиране бе: " Пирин не е баница! ".

Стотици извършиха кръстовището на Орлов мост с крясъци: " Искаме природа - не желаеме бетон ".

Протести се организират в още 30 града на страната, както и в осем европейски града .

Въпреки уверенията на държавното управление, че няма да има нови градежи в естествен парк " Пирин ", а ще се построява единствено и само втори кабинков въжен превоз през днешния ден протестиращите желаеха преразглеждане на решението на държавното управление от 28-ми декември 2017 година

Екологът Тома Белев разяснява, че не може да има решение на държавното управление преди да бъде извършена оценка на изменението на проекта за ръководство на естествения парк , екологична оценка на проекта за съгласуемост.

Природозащитниците от коалиция " За да остане природа в България " считат, че ЮНЕСКО не е известен съответно за протичащото се в естествения парк .

Според природозащитниците решението на Министерски съвет е взето, макар импортираните над 1000 писмени мнения и над 115 000 писма от жители от целия свят в отбрана на Национален парк Пирин . То погазва Закона за предпазените територии и Европейските наставления за естествените местообитания и екологичната оценка на проекти и стратегии.

Според участниците в митинга решението на Министерския съвет отслабва отбраната на Пирин, като отваря порти за сеч на вековни гори от бяла и черна мура, ела, смърч и бял бор на възраст сред 100 и 500 години .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР