Хиляди сърби се събраха в центъра на столицата Белград на

...
Хиляди сърби се събраха в центъра на столицата Белград на
Коментари Харесай

Хиляди излязоха по улиците на Белград с искане за касиране на изборите

Хиляди сърби се събраха в центъра на столицата Белград на антиправителствен митинг с искане да се анулират парламентарните и локалните избори, откакто часове по-рано президентът Александър Вучич съобщи, че няма да почете желанието на част опозицията за анулиране на вота, съобщи Ройтерс.

Популистката ръководеща Сръбска прогресивна партия (СПП) завоюва 46,72% от гласовете на предварителните парламентарни избори предишния уикенд, сочат предварителните резултати на Централната изборна комисия, съобщи Българска телеграфна агенция.

В понеделник интернационалната задача за наблюдаване съобщи, че СПП е спечелила преимущество по непочтен метод, тъй като медиите са показали пристрастност. Освен това съгласно задачата президентът Александър Вучич е показал непозволено въздействие и също по този начин има нарушавания при гласуването, като да вземем за пример пазаруване на гласове. Вучич от своя страна съобщи, че изборите са били почтени, отбелязва Ройтерс.

Сръбската полиция употребява пикантен спрей против участници в днешния митинг в Белград, описа свидетел пред Ройтерс. Силите на реда прибегнаха до въпросната мярка, откакто протестиращи се пробваха да нахлуят в кметството, където се обитава локалната изборна комисия. Демонстранти се покатериха по стените на постройката и счупиха някои от прозорците ѝ, споделя още източникът на английската организация.

Левоцентристкият опозиционен алианс " Сърбия против насилието " зае второ място на изборите с 23,56% от гласовете, а Социалистическата партия на Сърбия - трето с 6,56%.

Сърджан Миливоевич и Владимир Обрадович от коалиция " Сърбия против насилието " се пробваха да отворят вратата на кметството, само че не съумяха да влязат, до момента в който тълпата викаше " влизайте, влизайте " и " не се предавайте ".

Друг член на коалиция " Сърбия против насилието " Мариника Тепич е в гладна стачка от изборите насам с искане те да бъдат анулирани.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР