Хиляди сърби протестираха в Белград срещу президента Александър Вучич и

...
Хиляди сърби протестираха в Белград срещу президента Александър Вучич и
Коментари Харесай

Хиляди сърби протестираха срещу президента Александър Вучич в Белград

Хиляди сърби стачкуваха в Белград против президента Александър Вучич и неговата ръководеща Сръбска прогресивна партия, съобщи Ройтерс.

Те скандираха „ Вучич е крадец” по време на мирното шествие в центъра на града. Протестиращите упорстват за медийна независимост и прекъсване на офанзивите против публицисти и опозиционни политици. Това е четвъртият сходен митинг в последните седмици. Първият беше извършен в отговор на нахлуване над опозиционния ляв политик Стефанович, който бе пребит в Крушевац, Южна Сърбия, на 23 ноември.

Поддръжниците на Алианс за Сърбия, опозиционна групировка, в която влизат над 30 партии и организации, настояват, че Вучич е автократ, а партията му е корумпирана, което изрично се отхвърля от партийното управление.

Снимка: Reuters

В изявление за проправителствената телевизия Б ТВ Вучич съобщи, че е подготвен да разиска настояванията на опозицията. „ Готов съм да обсъдя аргументите за недоволството на хората”, уточни той, откакто беше освиркан от група протестиращи, до момента в който влизаше в постройката на малкия екран.

По-рано Вучич съобщи, че е податлив да тества поддръжката за партията си на изключителни избори, макар че Вук Йеремич, някогашен външен министър и водач на дребната Народна партия, част от алианса, съобщи, че опозицията ще бойкотира възможен избор.

„ Няма да има законни избори в Сърбия с присъединяване на опозицията, до момента в който не се основат естествени условия за избори и за живот”, сподели Йеремич.

Според изследване от октомври Сръбската прогресивна партия на Вучич получава поддръжка от 53,5% от гласоподавателите, а останалите партии изостават много.

Ако опозиционните партии се явят на избори като алианс, а не като обособени обединения, биха спечелили към 15% от гласовете.

Водената от партията на Вучич ръководеща коалиция разполага с удобно болшинство от 160 депутати в 250-местния парламент. Следващите национални избори ще са през 2020 г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР