Хиляди сърби излязоха снощи на мащабен протест срещу президента Александър

...
Хиляди сърби излязоха снощи на мащабен протест срещу президента Александър
Коментари Харесай

Мащабен протест в Белград с искане за оставката на президента Вучич

Хиляди сърби излязоха нощес на огромен митинг против президента Александър Вучич и неговата ръководеща Сръбска прогресивна партия, оповестява Reuters. Демонстрацията мина по централните булеварди на Белград.
Протестът мина спокойно, въпреки хората да скандираха обидни лозунги против ръководещите и претенции за оставката на Вучич. Това е четвъртата сходна демонстрация през последните седмици, с искане още за по-голяма медийна независимост и за прекъсване на репресиите против опозиционни публицисти.

People without fear #PoceloJe #STOPkrvavimkošuljama #belgrade #Serbia pic.twitter.com/2ZxlsRsUhn
— Milan Milovanovic (@milanmilovanov) 29 декември 2018 година
Поддръжниците на Алианс за Сърбия – опозиционен алианс от 30 партии и организации, считат Вучич за автократ и партията му за корумпирана – нещо, което ръководещите изрично отхвърлят.
Начело на марша бяха протестиращи с голям банер, на който се четеше надпис „ 1 от 5 милиона “. Той е отпратка към изявление на Вучич, който съобщи, че няма да се поддаде на напън даже в случай че 5 милиона протестиращи излязат на улицата.

You can see in video how many people was yesterday night on the street in Belgrade: pic.twitter.com/Fp0WIuNgg7
— vt346 (@vtimcenko) 23 декември 2018 година
В изявление за проправителствената телевизия Студио B по време на митинга нощес, Вучич съобщи, че е подготвен да разиска настояванията на опозицията, откакто беше освиркан от група протестиращи на влизане в постройката на медията.
По-рано президентът разгласи, че е подготвен да тества известността на партията си на предварителни избори, макар че Вук Йеремич – някогашен външен министър и водач на дребната опозиционна Народна партия, съобщи, че опозицията ще бойкотира изборите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР