Хиляди руснаци се събраха в Москва на протест срещу опитите

...
Хиляди руснаци се събраха в Москва на протест срещу опитите
Коментари Харесай

Хиляди протестираха в Москва в защита на свободния интернет

Хиляди руснаци се събраха в Москва на митинг против опитите на управляващите да лимитират достъпа до интернет и в частност срещу напъните на контраразузнаването да блокира известната стратегия за известия " Телеграм " (Telegram).

Според очевидци са се събрали най-малко 10 000 души, а съгласно полицията броят им е бил към 7500. Сред тях бе и известният с битката си против корупцията в страната Алексей Навални.

На бул. " Андрей Сахаров " имаше най-вече младежи, които носеха плакати и хвърляха хартиени самолетчета, каквото е логото на компанията, учредена от младия Павел Дуров. На някои от плакатите пишеше " Толкова е зле, че даже интровертите са тук " и " Трябва ни " Телеграм ", а не ФСБ ".

Дуров, който от години живее и работи в чужбина, съобщи в обществените мрежи, че се гордее от това, че се е родил в една страна с протестиращите. " Хиляди млади и прогресивни хора сега са излезли в Москва в отбрана на свободата на интернет. Хиляди не престават да идват. Това е без казус. Гордея се, че съм се родил в една страна с тези хора. "

По-рано в апела си към руснаците да вземат участие в акцията той съобщи, че " това е исторически късмет московчани да изразят общата си позиция. Вдругиден към този момент ще е късно " и им предложи да показват поддръжката си с стартиране на хартиени самолетчета.

Блокирането на " Телеграм " в Русия стартира след правосъдно решение на 13 април. Основанието е отводът на админите да предадат на Федералната работа за сигурност кодовете за приложението, с цел да може да се разшифрират известията в него.

Операцията по блокирането към този момент се проваля и " Телеграм " продължава да е наличен на доста места, само че пък услугите на редица компании, измежду които " Google " и " Амазон ", пострадаха. Според Дуров измежду аргументите да не може да съобщи кодовете е и това, че настояването на контраразузнаването опонира на Конституцията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР