Хиляди руски граждани продължават да напускат страната под натиска на

...
Хиляди руски граждани продължават да напускат страната под натиска на
Коментари Харесай

Близо 100 хиляди руснаци са пристигнали в Казахстан за дни, по 10 000 дневно влизат в Грузия

Хиляди съветски жители не престават да напущат страната под натиска на частичната готовност. Километрични колони от коли се вият на границата с Грузия. Много натоварен е потокът и през граничните пунктове с Казахстан и Финландия.



След оповестяването на частична готовност, броят на влизащите в Грузия руснаци се е удвоил до 10 000 дневно. По публични данни се са към този момент над 53 000. На пункта Верхний Ларс на границата с съветската Република Северна Осетия опашката от коли се вие с километри.

Никита е отпътувал от Санкт Петербург незабавно, откакто му е връчена повиквателна.

" Не желая да загивам за режима. Не го считам за легален. Всъщност той е незаконен ", споделя той.



Грузинските управляващи позволиха пресичането на границата пешком и на колела. Това вършат цели фамилии с дребни деца, взели небрежно най-необходимото.

" Отначало пътувахме с кола. После разбрахме, че това ще ни отнеме седмица. Зарязахме колата и тръгнахме пешком. Това също ни лиши към денонощие и беше тежко ", споделя Дария.

От съветската страна на границата ограничиха притока на коли и се появи наборен център.

" Видях военни и там очевидно има боен комисариат. Но аз карах велосипед и никой не ме спря ", споделя Александър.



Близо 100 хиляди руснаци са пристигнали в Казахстан през последните дни. Президентът Токаев даде обещание протекция за бягащите от мобилизацията и дефинира казуса като политически и филантропичен.

Днес Финландия удостовери, че от среднощ довечера затваря границата си за съветски жители с европейски туристически визи. Изключения ще се вършат за работа, учене или посещаване на родственици.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР