Хиляди румънски учители излязоха на шествие в столицата Букурещ в

...
Хиляди румънски учители излязоха на шествие в столицата Букурещ в
Коментари Харесай

Хиляди румънски учители протестират за по-високи заплати

Хиляди румънски учители излязоха на шествие в столицата Букурещ в петък в символ на митинг против ниските заплатите след третата седмица на стачка. Те желаеха 25% нарастване на заплатите и вложения в подобряването на инфраструктурата и образователните принадлежности. Новите учители в Румъния сега получават към 2400 леи (946,26 лева) на месец, което е по-малко от половината от междинното месечно възнаграждение в страната. Въпреки това, държавното управление утвърди единствено нарастване от 1000 леи (394,28) на месец преди налози и предложи годишни бонуси, финансирани от Европейския съюз.

Протестите не престават, защото синдикатите се оплакват, че решението на държавното управление не дава отговор на техните претенции. Те са разочаровани от ниските заплати спрямо други браншове на стопанската система, които не изискват висше обучение. Синдикатите оповестиха, че стачката е безсрочна.

Родители и възпитаници също поддържат митингите на учителит е, макар че удължаването им може да засегне идните матури. Правителството, под напън да понижи фискалния недостиг, се ангажира да промени законодателството за заплатите в целия обществен бранш според съглашение с Европейската комисия. Законът за заплатите в обществения бранш ще вкара последователно нарастване на заплатите, само че не се чака да влезе в действие до идната година заради идните общи и президентски избори в Румъния.

В същото време и здравните служащи, и полицията организираха митинги против заплатите и вложенията по-рано тази седмица. Те предизвестиха за допустима стачка.
 Румънските медици стачкуват алегорично на 7 юни
Румънските медици стачкуват алегорично на 7 юни

Няма да прекъсват работа

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР