Хиляди разследвания са блокирани с месеци, а понякога и с

...
Хиляди разследвания са блокирани с месеци, а понякога и с
Коментари Харесай

Експертизи по наказателни дела се бавят години наред

Хиляди следствия са блокирани с месеци, а от време на време и с години поради мудни експертизи. Това излиза наяве от отчет на Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС). Констатирани са фрапиращи забавяния от по 6 и 8 години при правене на специалистите изводи. Така на процедура делата са на трупчета, а обвинените и пострадалите в последна сметка могат да осъдят страната поради постепенно или напряко изчезнало правораздаване, написа вестник " Сега ".
Сред главните аргументи за бавното правене на експертизи са неналичието на движимости лица и огромното натоварване на експертите от Националния институт по криминалистика (НИК) към Министерство на вътрешните работи, който е съществена база за изводи, като ДНК да вземем за пример. Документът с изводите на инспектората бе признат в сряда от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Написаното в него са " доста точни, ясни и забавни резултати по отношение на въздействието на продължителността правосъдните експертизи, изключително съдебномедицинските ", разяснява основният прокурор Сотир Цацаров. " Проблемът е, че няма да го прочетат тези, от които зависи смяна на нормативната уредба на експертизите ", съобщи той, откакто колегията гласоподава отчетът да стане обществен, заяви lex.bg.
В началото на годината Цацаров сподели, че е срещнал и премиера Бойко Борисов с проблемите на НИК. От години ситуацията на института е плачевно, а предходната зима даже експертизите стопираха, тъй като в постройката нямаше парно.
Проблемът с експертизите е голям, вижда се от отчета. Забавянето им е измежду главните аргументи следствия да се бавят 6 и повече месеца, при изискване че целесъобразният период за привършване двумесечен. Експертизите са от изключителна значимост за делата, тъй като на процедура постоянно ги вземат решение. Обикновено там най-ясно се показва по какъв начин е станало произшествието, по какъв начин е осъществено закононарушението, по какъв метод са нанесени пострадванията или е породена гибелта. Нито арбитър, нито прокурор може да реши делото без експертиза.
Именно поради невъзможността да се изготвят експертни изводи в точния момент прокуратурата стартира да поръчва на частни лаборатории, които работят по-бързо, само че и по-скъпо. Така една от експертизите по делото против някогашния началник на общинския съвет в Септември Лазар Влайков бе дадена на частна компания. Вече осми месец обаче не е подготвена най-съществената - кой е стрелял.
Основните аргументи за забавянето е неналичието специалисти, написа в отчета. В Ямбол да вземем за пример няма правосъден доктор. Затова всички медицински експертизи се трансферират към единствения в Сливен, който пък е свръхнатоварен. В София липсват специалисти графолози, които изследват почерка.
" Неоправданото закъснение води до нарушение на главен принцип, залегнал в Наказателно-процесуален кодекс, за разглеждане и решение на делата в рационален период. Това основава действителни предпоставки за търсене на обезщетение. Следва да се има поради, че практиката на Европейски Съюз по правата на индивида приема, че за ненавременно правене на експертизите носят отговорност държавните органи ", написа в отчета.
Навсякъде в страната е всеобща процедура следствията да се бавят поради експертизи. В окръжната прокуратура във Видин има даже изводи, поръчани още през 2010 година, само че към момента неизготвени. В Монтана са открити каузи, чакащи експертизи от 2012 година Общо за цялата страна са открити 2352 експертизи, които бавят каузи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР