Хиляди работници, служители и собственици на фирми ще излязат на

...
Хиляди работници, служители и собственици на фирми ще излязат на
Коментари Харесай

Синдикати и бизнес обединени излизат на протест заради цените на тока

Хиляди служащи, чиновници и притежатели на компании ще излязат на митинг пред Министерския съвет във вторник по обяд . Причината - за бизнеса - да вземем за пример за на следващия ден цената удари 480 лв. за мегаватчас.

Протестът е артикул на рядко срещано обединяване сред бизнес и синдикати. В него вземат участие както представители на КНСБ и КТ " Подкрепа ", по този начин и работодателските организации АИКБ, БСК, БТПП и Асоциацията на заведенията.

" Искаме незабавни и несимволични обезщетения. Те би трябвало да не са единствено за няколко компании, а за всички над 600 000 небитови консуматори. И да не са от следващата година, а да бъдат дадени неотложно ", сподели ръководителят на АИКБ Васил Велев. И настоя още - обезщетенията да не са закрепена сума, а размерът им да бъде привързан с цената на тока.
 Радев: Наследството на ГЕРБ е повода за енергийната рецесия Обновена
Радев: Наследството на ГЕРБ е повода за енергийната рецесия

Президентът прикани да не се политизира въпросът с високите цени на тока за бизнеса

Преди брифинга, който дадоха синдикатите и работодателите, те участваха на, проведена от президента Румен Радев, където показаха настояванията си. Основното от тях бе свръхпечалбата, която генерират държавните енергийни сдружения да бъде върната назад към бизнеса. Тази концепция обаче бе окачествена като " брутална интервенция " в пазара от президента.

Добри планове доста, само че съответни решения - не. Така може да се заключи изхода от срещата при президента. " Дебатът бе извънредно потребен и експертен, само че най-после решенията сякаш малко липсват. Беше изразена благосклонност за разрешаване на казуса от страна на президента Радев и премиера Янев, което е положителен знак, само че непълен ", сподели ръководителят на КНСБ Пламен Димитров.
 АИКБ желае подкрепяне на бизнеса поради цената на тока
АИКБ желае подкрепяне на бизнеса поради цената на тока

Необходимият за това запас ще е в размер на 840 млн. лв.

Въпреки разговора с страната митинг ще бъде извършен, безапелационен бе още той. " Независимо от днешната среща ще проведем планувания митинг и се надяваме това да усили гласа на тези над 600 000 небитови консуматори, чиито проблеми бяха подценявани доста дълго време ", добави Димитров. И бе безапелационен - пари за обезщетения имало поради преизпълнението на бюджета.

" България няма законодателство, което да работи по време на рецесия - с цел да има промени в нормативните актове, би трябвало да има работещ парламент. Бизнесът не би трябвало да е пленник на политическите земетресения ", съобщи Мария Минчева от Българската стопанска камара. По думите й бизнесът не може повече да устоя на ценовите равнища на електрическата енергия, като в случай че не бъдат подкрепени, доста компании щели да прекратят активността си и да освобождават чиновници.

И синдикати, и работодатели се сплотиха също и в изказванието - митингът нямал политически темперамент и не обслужвал никого.
 Държавата желае да стопира цената на тока, само че към момента не знае по какъв начин
Държавата желае да стопира цената на тока, само че към момента не знае по какъв начин

Бизнесът вижда трагична обстановка, а още не е настъпила зимата и цените са на шокови нива
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР