Хиляди работници и служители от НОИ започват серия от протести

...
Хиляди работници и служители от НОИ започват серия от протести
Коментари Харесай

НОИ започват протестни акции в цялата страна

Хиляди служащи и чиновници от Национален осигурителен институт стартират серия от митинги в цялата страна като стадий от прекосяването към ефикасни протестни дейности! Напомняме, че още през месец май започва процедура по споразумяване на групов трудов спор и бяха показани техните претенции за нарастване на възнагражденията.
Прочетете още
Голяма част от формалните условия на закона бяха изпълнени още тогава, взети бяха и нужните решения с нужното болшинство. На 25-ти май 2023 година бе извършена предупредителна ефикасна стачка, в която се включиха над 2200 чиновници на Национален осигурителен институт в цялата страна. Представеният от държавното управление план на Закон за бюджета не планува средства за какъвто и да е растеж на заплатите на чиновниците в Национален осигурителен институт и се чака да бъде гласуван на първо четене в зала още на 11.07.2023 година (вторник). Именно на 11.07.2023 година ще стартира и постепенната ескалация на дейностите на чиновниците в отбрана на техните групови претенции.

Поставеното към този момент начало с оповестената и извършена предупредителна стачка ще бъде последвано от начало на алегорични протестни дейности, които ще стартират на 11 юли и които ще се допълват от безмълвна предупредителна проява в обедната отмора пред офисите на териториалните поделения в страната. Планирано е и провеждането на серия от протестни манифестации в цялата страна, чието осъществяване ще стартира от 8.00 часа на 14.07.2023 година В тези мероприятия ще се включат и чиновниците в Националния статистически институт, Комисията за отбрана на потребителите, Комисия по досиетата и други административни структури, в които заплатите са на извънредно ниски равнища.

Първоначално митингите ще се организират пред постройките на съответните административни структури и пред Народното събрание, а в идната седмица, манифестации ще бъдат планувани пред постройките на регионалните шефове в страната с включване на представители от всички администрации, в които Синдиката на административните чиновници „ Подкрепа “ има свои членове.

Липсата на съответна реакция от изпълнителната и законодателната власт при тези мероприятия ще остави чиновниците без друга опция, с изключение на осъществяване на ефикасни протестни дейности и прекратяване на работата на Националния застрахователен институт. Обсъждат се и разновидности, при започване на ефикасни протестни дейности, към тях поетапно да се причислят и чиновниците на други администрации, възползвайки се от правото си да стачкуват дейно в символ на взаимност.

По калкулации на Синдикат на административните чиновници „ Подкрепа “  за увеличение на заплатите в Национален осигурителен институт е належащо да бъдат обезпечени средства в размер на 30 милиона. За Национален статистически институт нужната сума е 7 милиона лв., за КЗП към 3 милиона, а единствено под 1 милион е нужен за осезаемо нарастване на заплатите в Комисията по досиетата.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР