Хиляди протестиращи в търговската столица на Шри Ланка - Коломбо,

...
Хиляди протестиращи в търговската столица на Шри Ланка - Коломбо,
Коментари Харесай

Островът се тресе! Хиляди протестиращи щурмуваха резиденцията на президента на Шри Ланка

Хиляди протестиращи в комерсиалната столица на Шри Ланка - Коломбо, през днешния ден пробиха полицейския кордон и щурмуваха формалната резиденция на президента по време на едно от най-големите тази година антиправителствени шествия в засегнатата от рецесията, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Някои от протестиращите, които държаха ланкийски флагове и каски, нахлуха в резиденцията на президента, оповестиха от локалната телевизия НюзФърст.

Два източника от министерството на защитата обявиха, че президентът Готабая Раджапакса от петък не е в здания на властта поради планувания протест през уикенда.

Предавани онлайн фрагменти във фейсбук от вътрешността на президентската резиденция демонстрират стотици протестиращи, някои от които окичени със флагове, натрупали се в стаите и коридорите, крещейки лозунги против Раджапакса.

Стотици хора се разхождаха и на площадката пред бялата постройка от колониалната ера. Не се виждат чиновници по сигурността.



Най-малко 21 души, в това число двама служители на реда, бяха ранени и откарани в лечебни заведения по време на продължаващите митинги, оповестяват източници от здравните заведения пред Ройтерс.

Островът с население от 22 млн. души се бори с тежък дефицит на задгранична валута, който лимитира вноса на съществени горива, храни и медикаменти, което докара до най-тежката икономическа рецесия от оповестяването на независимостта през 1948 година

Мнозина упрекват за упадъка на страната президента Готабая Раджапакса. От март насам митингите, които са най-вече мирни, изискват оставката му.

Хиляди хора се втурнаха в държавната постройка в Коломбо и издигнаха лозунги против президента, като преди този момент преодоляха загражденията на полицията, с цел да стигнат до резиденцията на Раджапакса, заяви пред Ройтерс свидетел.

Полицията е стреляла във въздуха, само че не е съумяла да спре ядосаната навалица да обкръжи президентската резиденция.

Ройтерс не можа да удостовери незабавно къде се намира президентът.

Въпреки сериозния дефицит на гориво, който спря транспортните услуги, стачкуващите се събраха в рейсове, влакове и камиони от разнообразни елементи на страната, с цел да стигнат до Коломбо, където да стачкуват против това, че държавното управление не ги е защитило от икономическата съсипия.

Недоволството се задълбочи през последните седмици, когато закъсалата за пари страна спря да получава доставки на гориво, което принуди учебните заведения да затворят порти и да се вкарат правила на бензина и дизеловото гориво за съществени услуги.

Инфлацията в страната доближи през юни 54,6 %.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР