Хиляди протестиращи се събраха пред парламента на Грузия с искане

...
Хиляди протестиращи се събраха пред парламента на Грузия с искане
Коментари Харесай

Оставка на главния прокурор след многохилядни протести в Грузия

Хиляди протестиращи се събраха пред Народното събрание на Грузия с искане оставката на държавното управление след обвинявания, че основният прокурор политически е повлиял на правосъден развой за ликвидиране, оповестяват Агенция Франс Прес и Радио " Свободна Европа ".

Главният прокурор Иракли Шотадзе подаде оставка след многохилядните митинги в Тбилиси във връзка със правосъден случай, обвързван с младежи, които са умъртвили две момчета при сборичкване през декември.

Протестите започнаха през вчерашния ден вечерта, откакто съд в Тбилиси не осъди никого за убийството на едно от децата и постанови понижаване на обвиняванията против участник в разпрата, чиито татко е работил в основната прокуратура.

" Напускам позицията си и се надявам правораздаването да спечелва ", разгласи Шотадзе.

След оставката на прокурора няколко хиляди души се събраха пред остарялата постройка на Народното събрание, където желаеха оставката на цялото държавно управление.

През 2012 година Народното събрание на Грузия беше изместен в град Кутаиси на към 240 километра северозападно от Тбилиси.

Около 30 протестиращи прекараха нощта в палатки пред постройката на остарелия парламент, следени от полицията.

Премиерът на Грузия Гиорги Квирикашвили отхвърля да подаде оставка, само че подреди ново следствие на убийството.

" Винаги съм стоял и ще заставам зад хората ", сподели той и добави, че се е срещнал с протестиращите и е разговарял с бащата на едно от убитите момчета.

Премиерът добави, че вътрешният министър ще води ново следствие, а Народното събрание ще образува специфична проверяваща комисия.

16-годишните Давит Саралидзе и Леван Дадунашвили бяха убити при пердах сред възпитаници от две разнообразни учебни заведения. Други две момчета бяха изправени пред съда за убийството. Единият от тях е наказан за убийството на Дадунашвили, до момента в който вторият възпитаник е наказан единствено в опит за ликвидиране на Саралидзе.

Но грузинците излязоха на митинг, откакто съдът оправда двамата обвинени по едно от обвиняванията - присъединяване в ликвидиране с други хора, както и понижаване на обвиняванията против втория обвинен, чиито татко съгласно медии е политически привързан. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР