Хиляди протестиращи излязоха по улиците във Филипините днес, призовавайки президента

...
Хиляди протестиращи излязоха по улиците във Филипините днес, призовавайки президента
Коментари Харесай

Хиляди протестиращи във Филипините настояват за съд за Дутерте след изтичане на мандата му

Хиляди протестиращи излязоха по улиците във Филипините през днешния ден, призовавайки президента Родриго Дутерте да бъде даден под съд след приключването на мандата му следващата година, съобщи ДПА.

Демонстрантите, чийто брой се пресмята на към 6000 души, потеглиха към комплекса на Камарата на представителите, където по-късно Дутерте трябваше да изнесе последната си тирада пред Конгреса за положението на страната.

Те държаха плакати с послания срещу Дутерте като: " Стига към този момент! Край на режима на Дутерте в този момент! " и демонстрираха изображения на Дутерте като колосален октопод, гекон (вид гущер) и обезглавен цар.

Шестгодишното президентство на Дутерте завършва следващата година, само че той съобщи, че е отворен да се кандидатира за вицепрезидент, защото това ще му даде имунитет против всевъзможни наказателни каузи, които могат да бъдат заведени против него, когато той се отдръпна.

Активистите осъдиха " кървавото завещание " на мандата на Дутерте, отпратка към убийствата в границите на противоречивата му принуда против противозаконни опиати и други хипотетични нарушавания на човешките права.

" Ние споделяме " дотук! " за ръководство вид Дутерте ", посочи Кристина Палабай, общоприет секретар на групата за правата на индивида " Карапатан ", която беше измежду десетки организации, включили се към демонстрациите в Манила.

" Няма да му позволим да се измъкне с всеобщи убийства и държавни репресии и се заричаме да не разрешаваме на неговия правоприемник да претендира за победа на идните избори ", добави тя. " Трябва да сложим завършек на ръководството на Дутерте на гнет... и да го държим да дава отговор за закононарушенията си против филипинския народ. "

Президентският представител Хари Роке съобщи, че 76-годишният Дутерте не се чака да разисква политическите си проекти през 2022 година по време на речта си и вместо това ще посочи в детайли пътната карта за възобновяване на страната от пандемията Covid-19.

" Ако го направи, евентуално би било част от оценката му, в случай че [има] незавършен бизнес или не ", сподели той пред изявление за радио в Манила преди речта.

" Речта ще се концентрира върху достиженията и препоръчаните закони, в това число основаването на институт по вирусология и център за надзор на заболяванията, с цел да институционализираме реакцията си при положение на друга пандемия ", добави той.

Повече от 27 000 души са умряли и над 1,5 милиона са се разболели от Covid-19 във Филипините, а специалистите предизвестяват за нов скок в случаите заради по-заразния вид Delta.

Роке съобщи, че обръщението ще бъде " речевата " тирада на Дутерте, където той също ще заключи напредъка на неговата администрация в основните акции против противозаконните опиати и корупцията.

" Президентът евентуално ще признае, че казусът с противозаконните опиати е по-лош, в сравнение с е очаквал ", сподели той. " И въпреки всичко 60 % от нашите общности към този момент са без опиати... [Наблюдава се] огромен прогрес във войната против противозаконните опиати. "

Повече от 7000 души бяха убити в полицейски интервенции против противозаконни опиати във Филипините през последните пет години. Правозащитните организации настояват, че таксата може да бъде даже три пъти по-голяма от тази.

Възникнаха въпроси и за това дали обвинените са били извънсъдебно убити от полицията и дали някои от убитите в действителност са имали някаква роля в продажбата на опиати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР