Хиляди протестираха в столицата на Мароко Рабат в неделя, като

...
Хиляди протестираха в столицата на Мароко Рабат в неделя, като
Коментари Харесай

Хиляди протестиращи в Мароко искат свобода за активисти

Хиляди стачкуваха в столицата на Мароко Рабат в неделя, като желаеха да бъдат освободени 42-ма деятели , борещи се против корупцията и безработицата, оповестява БиБиСи.

" Походът на мароканския народ " е проведен от политически групи и групи за цивилен права , както и от фамилиите на арестуваните. Протестите са седмици откакто съдът удостовери присъдите на деятелите, които организираха митинги през 2016 и 2017 година. Властите ги упрекват, че заплашват сигурността на страната .

Протестиращите носиха флагове и фотоси на наказаните деятели , които са членове на " Хирак Риф " - " Движението Риф ".

Демонстрациите приканват също за освобождението на журналиста Хамид Ел Махдауи, който излежава тригодишна присъда за отразяване на митингите в северния регион Риф на Мароко.

През юни 2018 година съдът осъди Насер Зефзаки, водачът на " Хирак Риф ", на 20 години затвор . Същата е присъдата и на деятелите Осим ел Бостати и Самир Гид, до момента в който други получават присъди до 15 години.

" Хирак Риф " провежда митинги през 2016 и 2017 година с лед гибелта на риболовец в Ал Хосейма, град в Риф .

Рибарят Мохичин Фикри е прегазен от камион за отпадък, до момента в който се пробва да си върне риба, иззета от локалната полиция .

Инцидентът провокира вълна от яд и хиляди излязоха на улиците , обвинявайки управляващите в корупция и корист с власт .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР