Хиляди протестираха в Грузия срещу приемането на закон, повтарящ руски

...
Хиляди протестираха в Грузия срещу приемането на закон, повтарящ руски
Коментари Харесай

Грузия прие закон за чуждестранните агенти по подобие на руския. Полицията потушава протести

Хиляди стачкуваха в Грузия против приемането на закон, повтарящ съветски репресивни правила,. Срещу стачкуващите беше употребявано полицейско принуждение, сълзотворен газ, водни оръдия и зашеметяващи гранати.

Новината идва на фона на опасения, че управлението на Грузия поема по проруски път на фона на съветската експанзия в Украйна.

По-рано във вторник грузинският парламент одобри на първо четене Закон " за прозрачността на финансирането на външното въздействие ". Повечето му правила съответстват с съветския закон за задграничните сътрудници. Текстът планува основаването на държавен указател на физически и юридически лица, които получават пари от чужбина.

От 150 депутата в Народното събрание текстът беше утвърден от 76 души. Против бяха 13, а 61 се въздържаха.

След като планът мина на първо четене, няколко хиляди последователи на опозицията се пробваха да обкръжат постройката на Народното събрание. Полицията им попречи да блокират изхода, през който излязоха депутатите на ръководещата партия " Грузинска фантазия ", предложили проектозакона.

Към среднощ българско време конфликтите сред стачкуващите и полицията не престават, заяви, рускоезична медия на Радио Свободна Европа / Радио Свобода за територията на Грузия.

Протестиращите хвърляха по полицията и по специфичните елементи коктейли " Молотов " и пиратки, оповестява самостоятелната съветска медия.

е признат през 2012 година Той се счита за първия от поредност документи, узаконили репресиите в страната. Започнал като ограничения против финансирането от чужбина на неправителствените организации (НПО), след това законът обгръща и медиите, по-късно - всички други физически и юридически лица, а от 1 декември 2022 година афишира за непознат сътрудник и хората, които са " свързани " с към този момент оповестени " задгранични сътрудници ". Всички те нямат право на социална активност и държавен пост.

Грузинският текст още в първата си чернова обгръща всички физически и юридически лица, получаващи над 20% от приходите си от чужбина. Вносителите настояват, че текстът е инспириран не от Русия, а от Съединени американски щати. Правозащитните организации отхвърлят това изказване.

Посолството на Съединени американски щати в Грузия дефинира 7 март като " черен ден за грузинската народна власт ", който ще нанесе вреди на връзките на страната с нейните стратегически сътрудници.

Грузия е страна с парламентарна народна власт и пазарна стопанска система, която е претендент за член в НАТО и Европейски Съюз. През 2004 година под водачеството на Михаил Саакашвили тя прави завой от проруската си ориентировка към демократично ръководство. През 2012 година на власт идва партията " Грузинска фантазия ", ръководена от предприемача Бидзина Иванишвили. Иванишвили е свързван с разнообразни съветски бизнес и политически кръгове.

В последните седмици Грузия провокира внимание с това, че някогашният й президент без достъп до съответни медицински грижи, без значение от тежкото му здравно положение. Призивите той да бъде изпратен на лекуване не срещнаха схващане. Правозащитници настояват, че той е оставен да почине поради това, че е персонален зложелател на съветския президент Владимир Путин, който има мощно въздействие върху ръководещите в Грузия.

Проектът, който грузинският парламент одобри във вторник на първо четене, има и втора версия. Тя ще бъде подложена на гласоподаване в четвъртък, 9 март. Вторият план има същото наличие, каквото и първият, само че името му е " Закон за регистрацията на задграничните сътрудници ". И двата текста са импортирани в Народното събрание в края на февруари.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР