Хиляди протестираха срещу прозападните лидери на Молдова, като преминаха през

...
Хиляди протестираха срещу прозападните лидери на Молдова, като преминаха през
Коментари Харесай

Големи антиправителствени протести в Молдова

Хиляди стачкуваха против прозападните водачи на Молдова, като минаха през центъра на столицата на някогашната руска република, Кишинев, за шеста поредна неделя и построиха нов палатков лагер дни откакто полицията разчисти предходния подобен, предава Ройтерс.

Около 7000 стачкуващи осъдиха рязкото нарастване на цените в страната, изключително за газа, купуван от Русия. Те приканиха за оставката на президента Мая Санду и нейното държавно управление.

Протестите, проведени от партията на опозиционния политик в заточение Илан Шор, се трансформират в най-сериозното политическо предизвикателство за Санду след безапелационната й изборна победа през 2020 година с проевропейска и антикорупционна платформа.

Но Санду и нейното държавно управление, подкрепено от огромно парламентарно болшинство, не са съществено застрашени за момента от тези протести в една от най-бедните страни в Европа, вклинена сред Украйна и Румъния, с която някогашната руска република има тесни етнически, стопански и политически връзки.

Демонстрантите се събраха на централния площад в Кишинев в четири колони, само че полицията ги отдалечи от Народното събрание и резиденцията на президента.

Три по-малки партии, в това число Комунистическата партия на Молдова, се причислиха към митинга за първи път. Активисти сложиха лагер от няколко десетки палатки до прокуратурата, пет дни откакто полицията отстрани без произшествия доста по-голям лагер пред Народното събрание.

Шор, наказан за машинация по отношение на банков скандал за 1 милиард $, прикани протестиращите по Интернет от Израел да упорстват за предварителни избори, " тъй че на власт да дойдат хора, способни да улеснят живота на " Молдовагаз " ".

Така той подчерта трудностите на Молдова при обезпечаването и заплащането на газ от " Газпром "  - държавното управление се оплака предходната седмица, че съветският колос е отказал да каже какъв размер доставки ще обезпечи идващия месец.

" Газпром " към този момент понижи доставките през октомври с 30% и упорства Молдова да уреди неизплатени задължения на обща стойност 709 милиона $.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР