Хиляди привърженици на шиитския духовник Моктада ал Садр проникнаха в ...

Хиляди привърженици на шиитския духовник Моктада ал Садр проникнаха в

125 души са ранени при ново нахлуване на протестиращи в парламента в Багдат

Хиляди последователи на шиитския свещеник Моктада ал Садр проникнаха в укрепената държавна зона на Багдад и нахлуха в Народното събрание в събота за повторно тази седмица, предизвиквайки ескалация на политическото напрежение. Най-малко 125 души са ранени, заяви Reuters.

Преди да нахлуят в Народното събрание, протестиращите събориха бетонни бариери и навлязоха в Зелената зона, в която са разположни държавни здания и задгранични задачи.

Аналогичен случай, само че този път съгласно изказване на здравното министерство на Ирак минимум 125 души са ранени - както от протестиращите, по този начин и от полицията .
 US посолството в Ирак атакувано с 4 ракети
US посолството в Ирак атакувано с 4 ракети

През този месец бяха осъществени няколко опита за офанзиви против американски обекти

Поддръжниците на Садр хвърляха камъни, а полицията стреля по тях със сълзотворен газ и шокови гранати.

Партията на Садр завоюва изборите в Ирак през октомври, само че той изтегли своите 74 депутати от Народното събрание, откакто не съумя да сформира държавно управление.

Оттогава Садр извършва заканите си да провокира разнмирици, в случай че Народното събрание се опита да утвърди държавно управление, което той не харесва, заявявайки, че то би трябвало да бъде свободно от задграничното въздействие и корупцията, които изтезават Ирак от десетилетия.

Привържениците на Садр скандираха против съперниците му, които все още се пробват да сформират държавно управление.

Източник: news.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg