Хиляди представители на различни културни институции в страната и сводобни

...
Хиляди представители на различни културни институции в страната и сводобни
Коментари Харесай

Колтурата омря: Време е за повече от 0,4% за култура

Хиляди представители на разнообразни културни институции в страната и сводобни актьори излязоха на митинги в разнообразни градове на България в Деня на националните будители с искане за увеличение средствата за просвета. Те издигнаха лозунги, че е време за повече от 0,4% за просвета, които са заложени в Бюджет 2024. Протестите са проведени от синдикалните организации в секпора на културата.

В митинга в Бургас се включиха чиновници от Държавна опера, Държавен куклен спектакъл, Регионален исторически музей, както и представители на Регионална библиотека " Пейо К. Яворов " и локалните читалища. По-голямата част от тях носеха дребни хартиени ленти с надпис " Протест бюджет просвета " на облеклата си, а част от участниците бяха застанали с листи с надпис " За поддръжка на българската просвета " и имената на институциите, в които работят.

Като главен проблем участващите показаха ниския бюджет за просвета, както и ниското възнаграждение. " Министерство на културата е с най-ниския бюджет - 0,4% % от Брутният вътрешен продукт, и като създадем една ретроспекция, това е най-ниският бюджет, даван за просвета изобщо. Настояваме бюджетът да стане най-малко 1%, с цел да има почтено възнаграждение за чиновниците в бранша ", съобщи локалният синдикален водач на КТ " Подкрепа " Петьо Лазаров.

" Искаме да се усилят и парите за площи, с които разполагат музеите. Също по този начин най-малко да стартираме да се доближаваме до учителските заплати. Лично мое мнение е, че не трябва да има опълчване сред браншовете. Докато не се вдигнат всички сектори дружно, нямам доверие нещата да се трансформират, само че сме длъжни да опитаме. В Деня на националните будители съм безпределно признателна на учителите си, които ме научиха да не отстъпвам вижданията и настояванията си ", съобщи доктор Пламена Кирова от Регионален исторически музей - Бургас, ръководител на синдикалната секция.

Тя добави, че като основен организатор на Етнографския музей в Бургас получава възнагреждание от 1400 лева " Заплатите бяха вдигнати тази година с 8% тази година, само че от дълго време и с доста задна дата инфлацията ги изяде, а ние сме гладни ", съобщи още Пламена Кирова.

Радостина Василева от Регионална библиотека в Бургас пък сподели, че дружно с изброените в митинга претенции с сътрудниците си упорстват за 50-процентно нарастване на стандарта за библиотечно и библиографско обслужване, което ще усили както най-ниските заплати на регистратори и техници, по този начин и на всички библиотекари с бакалавърска и магистърска степен. " Заплатите на регистратори и техници ще стигнат минималната работна заплата от януари 2024 година, което е смешно за хора, които работят в културни институти ", добави Василева.

" Денят е определен неслучайно, тъй като можем ли без всички тези институции като спектакъл, опера, балет, музеи? Вероятно можем, само че в този момент учениците са във почивка и употребяват опцията да посетят куклен спектакъл или музеите, да се срещнат с предишното и с традициите, с цел да можем да сме един културен, учтив и просветен народ и да вървим напред.

Ако това го няма, ние нямаме бъдеще ", съобщи Антония Тодорова, районен секретар на Синдикален районен съюз " Подкрепа " - Бургас.  

Цялата натрупа на Драматичен спектакъл " Иван Димов ", екипът на Драматичен спектакъл " Апостол Карамитев " - Димитровград, чиновници на Регионалния исторически музей в Хасково, читалищни и библиотечни служащи се включиха в националния митинг в поддръжка на българската просвета в Хасково, извършен на днешния Ден на националните будители.

Театралите проведоха пърформанс пред храма на Мелпомена, като разпънаха голям транспарант " Изкуството дава криле - не ги режете ". Те бяха облечени в черно със стикери " 0,4 % ", колкото е бюджетът за просвета.

Организираме митинга, тъй като защото този бюджет е неприемлив - 0,4 % е сериозно невисок предел, сподели актрисата Иванка Шекерова. И не поради парите, а за това, че изкуството дава криле и и ние би трябвало да ги поддържаме, с цел да лети високо духа, с цел да не умира, добави Шекерова. Виждаме какво се случва през днешния ден, какъв брой доста принуждение има. Само посредством изкуството, науката и знанието можем да предотвратим този крах на човечеството. Искаме само и единствено почтено да живеем и творим, уточни Шекерова.

Културата е подценявана и парите за нея би трябвало освен да се усилят, само че и да се разходват по-добре, счита и шефът на Регионалния исторически музей в Хасково Пенко Добрев. По негови думи средствата понижават от ден на ден и към този момент мъчно се намират сътрудници, които да работят в музея. Добрев упорства за най-малко 50 процентно нарастване на възнагражденията в сферата следващата година.  

С четене на цитати от класици, отдадени на политици, стачкуваха едночасово библиотечните експерти във Велико Търново през днешния ден. Този сигнален митинг на днешния празник на будителите е в поддръжка на декларираните претенции на работещите в областта на културата, сподели за Българска телеграфна агенция Калина Иванова, шеф на Регионалната библиотека „ П. Р. Славейков “.  

Настояваме бюджета за просвета през 2024 година да бъде повишен с 50 %, за уеднаквяване на главните заплати на работещите в областта на културата с тези в бранша на образованието. Конкретно ние желаеме и нарастване на издръжката за библиотеките, както за заплати, по този начин и за възстановяване на материалната база, уточни тя.

Генералното ни гледище е бюджетът за просвета в народен мащаб да бъде един % от брутния вътрешен артикул на страната. Според Иванова Министерството на културата споделя тези претенции, само че е значимо те да бъдат чути от Министерството на финансите.

В протестното четене на цитати от типичен творби, свързани с политиците се включиха 50 библиотекари. Те четоха стихове и прозаичност от Славейков, Вазов, Алеко Константинов, Радой Ралин, Елин Пелин и други класици от българската и международната литература. Протестът е подсилен от синдикатите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР