Хиляди поляци протестираха в събота във Варшава срещу проект на

...
Хиляди поляци протестираха в събота във Варшава срещу проект на
Коментари Харесай

Уикенд новини: Нено Димов остава за постоянно в ареста; Тол-системата ще заработи с 40% по-ниски тарифи

Хиляди поляци стачкуваха в събота във Варшава против план на закон, който би разрешил налагане на дисциплинирани санкции против съдии, критикуващи държавните промени в правораздаването. Към тях се причислиха и сътрудници от няколко европейски страни. Според стачкуващите ръководещите се пробват да подчинят правосъдната система. Европейска комисия също съобщи, че планът ще подкопае върховенството на закона

Очаквано през уикенда водещата тематика в България беше за ареста на екоминистъра в оставка Нено Димов. Той беше оставен за непрекъснато зад решетките, а при започване на новата седмица се чака да стане явен наследникът му. Проблемът с неналичието на вода в Перник обаче остава и към този момент не се вижда по какъв начин и по кое време ще бъде позволен.

Националната организация за приходите се похвали, че е събрала повече налози и осигуровки през предходната година. Общата сума е 23.87 милиарда лева, с 2.8 милиарда лева повече от миналата и с към 628 млн. повече от плануваното. Според изпълнителния шеф на организацията Галя Димитрова се усилват непринудено импортираните суми и тези, акумулирани в произвеждане по събиране.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Външният министър Екатерина Захариева разгласи, че се обмисля да се направи акция, която ще цели по-бързото рухване на визите за Съединени американски щати. Целта е най-бързо да се смъкват отводите за визи под изискваните от Вашингтон 3% (при към 10% сега). По образеца на Полша ще се приканват хора, които нямат желание да пътуват до Съединени американски щати, само че са с положително визово досие, да аплайват за визи. Не ясно обаче кой ще поеме разноските на тези " претенденти ".

Сърбия е първият първенец в тенис шампионата " АТП къп ", откакто се наложи над Испания с 2:1 победи в прочувствен край в Сидни. Тимът, воден от Новак Джокович, стигна до поврат, откакто беше в ролята на догонващ след първия мач за деня.

НАЙ–ВАЖНАТА НОВИНА ОТ УИКЕНДА

Нено Димов остава за непрекъснато в ареста, синдикатите упорстват " Стомана индъстри " отново да употребява вода от язовир " Студена "

Специализираният углавен съд реши в събота да остави непрекъснато в ареста министъра на околната среда и водите в оставка Нено Димов . Съдия Цветан Колев одобри претекстовете на обвиняването, че закононарушението , в което Димов е упрекнат – за длъжностна занемареност, е тежко , има директни доказателства, че го е направил, и може да влия на очевидците , в случай че бъде пуснат от ареста. През тази седмица се чака да бъде определен правоприемник на Нено Димов.
Ето и най-важните моменти от петък до неделя по тематиката:

- Нено Димов остава за непрекъснато в ареста, а наблюдаващият прокурор Ангел Кънев съобщи, че следствието продължава и могат да бъдат подведени под отговорност и други длъжности лица . Според юриста на Димов - Ина Лулчева, решението на профилирания углавен съд издавало беззащитност. Решението ще бъде обжалвано на 16 януари пред Апелативния углавен съд.

- Вицепремиерът Томислав Дончев призна, че държавното управление е научило за казуса , когато водната рецесия в града е станала факт . Това повдига редица въпроси за стила на ръководство и на Министерство на околната среда и водите, и на районното министерство, и на кабинета. Според него отговорните за водната рецесия в Перник са доста хора и не може единствено един човек да поема всички негативи.

- Синдикатите упорстват " Стомана индъстри " да получи позволение още веднъж да черпи вода от язовир " Студена " . В писмо до премиера Бойко Борисов синдикатите в металургията настояват, че " рухването на температурите води до заледяване на законно употребяваните и позволени различни източници на вода за промишлени потребности. Това е извънредно рисково, тъй като ще докара до тежки последствия върху металургичното съоръжение и в последна сметка до трайно прекъсване активността на предприятието, което е единственото стоманодобивно дружество в България ". Дружеството желае да употребява 5-6 хиляди куб. метра вода от язовира, и то единствено при положение на заледяване на различните източници.

ПЕТ Пожарна охрана ТРИ
По-важните вести от почивните дни в три фрази

Тол -системата ще проработи с 40% по-ниски цени
Тол-системата ще стартира да действа на 1 март, само че с доста понижени цени, препоръчани от сектора . Също по този начин за второкласните пътища няма да се заплаща , а в обсега й остават единствено автомагистралите и пътищата първи клас – това е резултатът от срещата на превозвачите с премиера Бойко Борисов в петък, откакто те заплашиха с митинги. Новите цени , препоръчани от превозвачите, са с към 40% по-ниски .

Управителят на здравната каса се отдръпва през март
Управителят на здравната каса доктор Дечо Дечев разгласи , че ще се отдръпна от поста през март , когато изтича мандатът на проф. Камен Плочев, който той довършва и евентуално няма да се кандидатира още веднъж. Дечев разяснява, че няма условия да се оправи с проведената система за източване на здравната каса – отчитане на осъществени или недобре осъществени здравни услуги, защото това зависи от здравното министерство, което давало привилегии на едни лечебни заведения за сметка на други. Според него НЗОК би трябвало да се преструктурира и също така да понижи броя на 387-те лечебни заведения , с които има контракт сега, с цел да стигнат парите.

Иран призна, че е свалил украинския аероплан
След като няколко дни отхвърляше, Иран призна, че е свалил украинския аероплан след излитането му от летището в Техеран. При злополуката починаха 176 души, а тя стана единствено няколко часа откакто Иран нанесе ракетен удар против две бази с американски военни в Ирак. Самолетът е бил свален поради човешка неточност , тъй като е помислен за " вражеска цел " . След признанието протестиращи и медии в Иран оказват напън върху управлението на страната за промени.

Меркел и Путин ще завършат " Северен поток 2 "
След срещата с съветския президент Владимир Путин в Москва немският канцлер Ангела Меркел съобщи , че планът " Северен поток 2 " е легален съгласно разпоредбите на Европейски Съюз и би трябвало да бъде приключен . Тя настоя, че това е търговски план, и отхвърли глобите на Съединени американски щати. Путин разгласи , че преди края на годината или най-късно през първото тримесечие на 2021 г . работите ще бъдат завършени и г азопроводът ще проработи .

Франция разгласи отстъпки от пенсионната промяна поради митингите
Френското държавно управление е склонно да отдръпна краткотрайно от плана си за пенсионна промяна мярката, която би принудила французите да работят до 64 години , с цел да се пенсионират при цялостна пенсия, и която беше отхвърлена единомислещо от синдикатите. Именно тази мярка породи вълна от митинги и стачки , продължаващи към този момент пета седмица. Премиерът Едуар Филип разгласи в писмо до френските синдикати и работодателските организации, че ръководещите са склонни на отстъпки . В него се споделя, че обществените сътрудници би трябвало да реализиран единодушие , с цел да обезпечат баланс на пенсионната система през 2027 година

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Какво следва за ръководещите след " показното ликвидиране " на Нено Димов

След обвиняването и оставката на екоминистъра Нено Димов, която акция водачът на Вътрешна македонска революционна организация Каракачанов назова " показно ликвидиране ", съветът на ръководещата коалиция сред ГЕРБ и " Обединените патриоти " би трябвало да се събере при започване на идната седмица, с цел да избрани негов правоприемник. Очакванията са новият претендент още веднъж да е препоръчан от " Обединените патриоти ", защото Димов бе от тяхната квота. За правоприемник на поста в медии се разясняват двама души - депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов и отрасловият зам.-министър Николай Кънчев.

Промените в държавното управление евентуално ще изпреварят вота на съмнение към кабинета, който Българска социалистическа партия възнамерява да внесе поради неуспеха в ръководството на околната среда и водите. В четвъртък и петък социалистите са поканили на диалози депутатите от Движение за права и свободи и " Воля ", с цел да търсят поддръжка за събаряне на държавното управление. Опитът обаче, сходно и на предходните, евентуално ще бъде несполучлив.

Съединени американски щати и Китай подписват първа фаза от комерсиалната договорка
Съединени американски щати и Китай ще подпишат по този начин наречената първа фаза от комерсиалната договорка сред двете страни на 15 януари. Тя би трябвало да постави завършек на икономическата война, която се заформи сред двете най-големи стопански системи в света, и да позволи някои разногласия – главно във връзка с земеделие и произвеждане. Двете страни не съумяха да стигнат до компромис по редица въпроси, измежду които и тези за интелектуалната благосъстоятелност, които остават за втората фаза, договарянията по която би трябвало да стартират съвсем незабавно. С подписването на договорката ще отпаднат и множеството от наложените от двете страни мита и цени.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Серена Уилямс с първа купа, откогато стана майка

Серена Уилямс завоюва първата си купа от три години, като победи в шампионата в Окланд, Нова Зеландия. Американката надигра своята сънародничка Джесика Пегула с 6:3, 6:4. Титлата е първа за Уилямс, откогато тя стана майка. Тя отпразнува триумфа си със своята щерка Алексис Олимпия.

OUT_OF_OFFICE

Книга
14.01


Представяне на българското издание с есета " Дивите ябълки " на американския мъдрец и публицист Хенри Дейвид Торо. Неговите хрумвания са въодушевили доста огромни персони, измежду които Махатма Ганди и Мартин Лутър Кинг. Новото издание е отдадено на 200-годишнината от рождението му. Освен диалог с преводачката му Албена Бакрачева ще има и полемика върху екокаузите на Торо и политическите му дела, на които е посветил есето си " Гражданско непокорство ".
В Little Bird Place, от 19 ч.

Филмов фестивал
14-30.01


Най-награждаваният египетски филм - " На края на света " (Yomeddine), ще открие обичайния към този момент фестивал Sofia Menar Film Festival. И тази година са събрани най-хубавите от игралното, документалното и късометражното кино филми на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. Очаква се паралелна стратегия с тематични събития, свързани с страните от този район.
В Дома на киното, Културен център G8, " Евро синема ", кино " Влайкова " и Чешкия център, цялостна стратегия на: www.menarfest.com

Музикални диалози
15.01


И през януари не престават серията диалози " За музиката " с водещ Илия Граматиков - диригент, учител по история на музиката и артистичен шеф на фестивала ppIANISSIMO. Тази сряда тематиката е " Да композираш тишината " с композитора Асен Аврамов, който работи най-вече в региона на театралната и екранна музика за спектакъл, балет и кино, слага в съвсем всички български професионални театри. Отличен с повече от 25 номинации и 15 награди както у нас, по този начин и в чужбина.
В Театралната зала на Софийския университет, начало 19 ч., вход свободен

Пърформанс
15.01


Иво Димчев ще изиграе на британски моноспектакъла си I-cure, който е представян на доста подиуми по света: Копенхаген, Франкфурт, Брюксел, Ню Йорк, Сао Пауло, Южна Корея, Виена и други Основни тематики са концепциите за целебност и позитивност, както и табутата, които ние всички имаме по отношение на тези понятия. Пърформансът е определян от списание Dance в Париж като един от най-хубавите спектакли в Европа за 2014 година
В Mozei, вход: 10 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР