Хиляди поляци излязоха в петък вечер на протест в градове

...
Хиляди поляци излязоха в петък вечер на протест в градове
Коментари Харесай

Продължават протестите в Полша заради закона за абортите

Хиляди поляци излязоха в петък вечер на митинг в градове в цялата страна против съвсем цялостната възбрана на абортите, които към този момент са подложени на един от най-ограничителните режими в Европейския съюз, съобщи AFP.

В четвъртък Конституционният съд разгласи аборта заради увреждане на плода за противоконституционен. Решението, което е дефинитивно, беше разкритикувано от демократичната съпротива и от организации за отбрана на правата на дамите в една страна със мощни католически обичаи. " Това е война ", " Садисти, идваме да ви намерим ", можеше да се прочете на протестни лозунги, на които бе изобразена алегорична алена мълния, съобщи БНР.

" Вчерашното решение значи цялостна възбрана на абортите в Полша, тъй като 98 на 100 от законните аборти в Полша се отнасят до увреждания на зародиша ", съобщи Кристина Кацпура, директорка на Федерацията за дамите и фамилното обмисляне. " Това е неприлично отношение на полската страна към половината от нейното население, дамите. Никога няма да го забравим ", акцентира тя, като изрази особени терзания за ориста на дамите, които не разполагат с доста пари. " Ще им остават единствено разнообразни рискови способи като аборт, осъществен от неквалифицирани лица с способи, които даже не желая да загатвам. Просто ни върнаха в ерата на Чаушеску! ", съобщи Кацпура, визирайки последния румънски комунистически деспот.

Вчера комисарят на Съвета на Европа по правата на индивида Дуня Миятович съобщи, че решението на полския Конституционен съд е еднакво на " нарушение на човешките права ". Бившият ръководител на Европейския съвет, полякът Доналд Туск, пък го назова " политическо разбойничество ". Съгласно желанията на ръководещата националистическа, традиционалистка партия " Право и правдивост " (ПиС) решението лимитира правото на аборт единствено до случаите, когато има заплаха за живота на майката или при бременност, дължаща се на обезчестяване или блудничество. Полското президентство и епископската работа показаха задоволство от Конституционния съд, който беше реформиран от държавното управление на ПиС. Оттогава Конституционният съд е упрекван, че в него има голям брой лоялни към партията съдии.

По публични данни през предходната година в 38-милионната страна са били осъществени единствено 1100 аборта, множеството от които са били позволени заради увреждания на плода. Според неправителствени организации обаче броят на противозаконните аборти в Полша може да доближава близо 200 000 годишно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР