Хиляди поляци дойдоха на погребението на Павел Адамович, кметът на

...
Хиляди поляци дойдоха на погребението на Павел Адамович, кметът на
Коментари Харесай

Полша оплаква убития кмет на Гданск. Хиляди се стекоха към храма и чакаха с часове, за да влязат

Хиляди поляци пристигнаха на погребението на Павел Адамович, кметът на Гданск, който бе атакуван и намушкан до гибел пред стотици хора на сцената на благотворително рождественско събитие предходната неделя, 13 януари.
 Кошмар за Полша  Намушкаха с нож кмета на Гданск, той умря от раните си (видео)
Президентът на страната Анджей Дуда и ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск са измежду множеството, както и Нобеловият лауреат за мир и президент на Полша от 1990 до 1995 година Лех Валенса, а също и министър-председателят Матеуш Моравецки, кметове на полски и непознати градове.

Големи екрани към базиликата St Mary в града и в страната излъчват онлайн службата.

53-годишният Адамович - демократичен критик на ръководещата Полша партия, служи като кмет на Гданск над 20 години, от 1998 година Урната с праха му е сложена до олтара. Там са вдовицата и двете дъщери на Адамович.

Хората се редиха на опашка с часове, с цел да намерят място в постройката на една от най-големите църкви в света. Вътре са към 3 500 души.

" Убийството на господин Адамович служи като тревога за хората в Полша - съобщи архиепископът на Гданск Славой Глодж - нашата татковина се потребност е от естетика в политиката. "

В петък погребалната върволица придружиха хиляди хора, които следваха ковчега при преместването му по улиците на Гданск, затрупан с бели цветя и аления байрак на града. След това тялото на Адамович беше кремирано.

Хората палеха свещи и оставяха съболезнователните си послания в книга в центъра " Европейска взаимност " в града. Черно-бели фотоси на убития кмет бяха поставяни върху здания в градове в Полша.

Адамович бе отличен като почетен жител на Варшава.

Благотворителното събитие, на което бе погубен, се провежда всяка година за набиране на средства за закупуване на здравно съоръжение за лечебни заведения. Парамедици се притекоха на помощ на сцената, преди кметът да бъде откаран в локалната болница за петчасова интервенция. Множество хора се насочиха към болничното заведение, с цел да дарят кръв.

Смъртта му бе доказана от министъра на опазването на здравето в понеделник. 27-годишен мъж беше задържан за нападението.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР