Хиляди поклонници започнаха да пристигат в свещения град Мека в

...
Хиляди поклонници започнаха да пристигат в свещения град Мека в
Коментари Харесай

Хиляди мюсюлмани се събраха в Мека за първия хадж, след пандемията от COVID-19

Хиляди поклонници започнаха да идват в свещения град Мека в Саудитска Арабия в петък за поклонническия сезон на Хадж през 2022 година след две години на огромно спиране, породено от пандемията COVID-19, оповестява организация Ройтерс.

Увити в бели одежди, с някои носещи чадъри против палещото пустинно слънце, стотици извършиха първия обред на хаджа, който включва вървене в кръг към Кааба, свещената постройка в центъра на Голямата джамия в Мека.

Саудитска Арабия, дом на най-свещените места на исляма Мека и Медина, разреши на задгранични пасажери тази година да извършат хадж. Само няколко хиляди жители и поданици на Саудитска Арабия участваха на годишното поклонение през последните две години, защото COVID-19 провокира безпорядък в международната стопанска система и ограничи пътуванията.

Властите обаче споделиха, че единствено един милион души могат да се причислят към сезон 2022 година, по-малко от половината от равнищата преди пандемията. Достъпът е стеснен до поклонници на възраст от 18 до 65 години, които са били изцяло имунизирани или ваксинирани против вируса и не страдат от хронично болести.

Служители по сигурността се смесват с поклонници в джамията. Мрежа от камери за наблюдаване следиха покрайнините му и контролно-пропускателни пунктове направляваха достъпа до града, с цел да оказват помощ за обезпечаване на хадж без произшествия.

През годините кралството е похарчило милиарди долари, с цел да направи едно от най-големите религиозни събирания в света по-сигурно.

През 2019 година, последната година преди да удари пандемията, към 2,6 милиона души са направили хадж, до момента в който към 19 милиона са взели участие в умра, друга форма на поклонение в Мека, която за разлика от хадж може да се извърши когато и да е на година.

Планът за стопански промени на престолонаследника Мохамед бин Салман има за цел да усили потенциала за умра и хадж до 30 милиона поклонници годишно и да генерира 50 милиарда риала (13,32 милиарда долара) доходи до 2030 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР