Хиляди поддръжници на хунтата, която превзе Нигер с преврат по-рано

...
Хиляди поддръжници на хунтата, която превзе Нигер с преврат по-рано
Коментари Харесай

Знамена на Русия и викове Путин заляха Нигер след военния преврат и идването на хунтата

Хиляди поддръжници на хунтата, която завладя Нигер с прелом по-рано тази седмица, маршируваха по улиците на столицата Ниамей, развявайки съветски флагове, скандирайки името на съветския президент и уверено заклеймявайки някогашната колониална мощ Франция.

Руската наемническа група Вагнер към този момент работи в прилежащо Мали и съветският президент Владимир Путин би желал да разшири въздействието на страната си в района, само че към момента не е ясно дали новите водачи на хунтата ще се насочат към Москва или ще се придържат към западните сътрудници на Нигер.

Паралелно с митингите, в столицата на Нигерия Абуджа, хунтата в Нигер, която смъкна демократично определения президент Мохамед Базум, счита, че има директна опасност от " военна намеса " от страна на Икономическата общественост на западноафриканските страни (ЕКОВАС), съобщи Българска телеграфна агенция.



Днес водачите на западноафриканските страни организират " среща на върха " в Абуджа, на която вземат решение дали да наложат наказания на Нигер.

" Целта на тази среща е одобряването на проект за експанзия против Нигер посредством идна военна намеса в Ниамей в съдействие с африкански страни, които не са членки на организацията, и с някои западни страни ", сподели в изказване по националната телевизия на Нигер представителят на хунтата Амаду Абдрамане.

Сваленият президент Мохамед Базум, определен през 2021 година, е изолиран в президентския си замък от сряда насам. Лидерът на президентската армия военачалник Абдурахаман Чиани оглави основания от хунтата Национален съвет за отбрана на отечеството (НСЗО).

Икономическата общественост на западноафриканските страни (ЕКОВАС) даде през днешния ден на превратаджиите в Нигер период от една седмица, с цел да върнат на власт демократично определения президент на страната Мохамед Базум. В противоположен случай районната организация заплаши пучистите със наказания и даже допустима приложимост на мощ, предадоха международните организации.

ЕКОВАС се събра на изключителна среща в Абуджа - столицата на Нигерия, чийто президент Бола Тинубу бе определен по-рано този месец за идващ ротационен ръководител на районния блок. Тя прикани за " незабавното освобождение " на президента Мохамед Базум и за " цялостно възобновяване на конституционния ред в Република Нигер ".

ЕКОВАС прекрати изцяло финансовите преводи и комерсиалните връзки с Нигер
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР