Хиляди перуанци минаха през столицата Лима в голям антиправителствен митинг,

...
Хиляди перуанци минаха през столицата Лима в голям антиправителствен митинг,
Коментари Харесай

Хиляди перуанци протестираха срещу правителството

Хиляди перуанци минаха през столицата Лима в огромен антиправителствен протест, преустановяван от конфликти с полицията, до момента в който в южните региони на страната набъбна броят на жертвите от бурни митинги.

Някои от протестиращите в Лима, които упорстват за оставката на президента Дина Болуарте и нови избори, хвърляха камъни и бутилки по чиновници в центъра на града, видяха кореспонденти на Агенция Франс Прес. Полицията беше принудена краткотрайно да се отдръпна, преди да се окопае зад щитове за битка с безредиците и да стартира да употребява сълзотворен газ. Най-малко двама души са ранени. Една постройка покрай централния площад Сан Мартин се възпламени, само че не беше ясно по какъв начин тъкмо.

Перу е разтърсено от митинги след свалянето на предшественика на Болуарте Педро Кастило при започване на декември - макар че жестоките конфликти значително са изолирани до момента в южната и източната част на страната. В южния град Арекипа към 1000 протестиращи се пробваха рано в четвъртък да щурмуват летището, само че също бяха отблъснати от полицията, употребяваща сълзотворен газ, сподели локална телевизия. Перуанският омбудсман по правата на индивида по-късно разгласи, че един човек е бил погубен в Арекипа. В същия град в сряда имаше други два смъртни случая. Така броят на жертвите в цялата страна до 45 души.

Демонстрантите в Лима, които са най-вече от районите на Андите, потеглиха от няколко точки към столицата за да стигнат до мощно охранявания президентски замък. „ Дина, слушай, хората се отхвърлят от теб “, скандираха те, до момента в който други приканиха президентката да бъде убита. „ Ние сме тук, борим се за нашата обективна идея. Искаме те да разхлабен Конгреса “, сподели пред Агенция Франс Прес селянката Айда Арони, която идва от Аякучо, на 330 километра югоизточно от Лима. „ Ние сме маргинализирани, те споделят, че сме вандали, назовават ни терористи, а ние си търсим правата.

„ Аз съм в Лима, с цел да пазя страната, тъй като има прекалено много корупция. Дина не ни съставлява. Ще останем една седмица, с цел да продължим демонстрациите “, сподели Деметрио Хименес, който идва от северния район Пуно, покрай границата с Боливия. Демонстрантите също се пробваха още веднъж да завладяват летището в Куско, известна туристическа дестинация, макар че беше затворено; до момента в който сходни митинги имаше в райони като Пуно, Уануко и Такна. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Лима / Перу
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР