Хиляди палестинци от ивицата Газа се сблъскаха с израелските сили

...
Хиляди палестинци от ивицата Газа се сблъскаха с израелските сили
Коментари Харесай

Хиляди палестинци протестираха на границата с Израел, има убити

Хиляди палестинци от линията Газа се сблъскаха с израелските сили през днешния ден по време на проведен от придвижването Хамас митинг край границата с Израел, оповестява Би Би Си.
Говорител на израелската войска удостовери, че хиляди протестиращи са се събрали на шест сборни пункта край бариерата, която разделя Газа от Израел, с цел да вземат участие в "Големия марш на завръщането ". "Те търкалят запалени гуми и хвърлят камъни към бариерата и по израелските войски, които употребяват средства за битка с безредиците и стрелят по ръководителите ", добави той, съобщи Блиц.
Целта на протестиращите е да изискат палестинските бежанци да получат право да се завърнат и да порицаят строгата обсада на Газа, наложена от Израел. Протестното придвижване стартира през днешния ден и се чака да продължи шест седмици.
Първият ден на митингите съответствува с "Деня на земята ", когато палестинците почитат паметта на шестима невъоръжени палестинци, убити при конфликт с израелските сили по време на проява против конфискацията на земи на 30 март 1976 година.
Преди митингите Израел изпрати подкрепления на силите по границата с Газа, съобщи. Организаторите от Хамас обявиха, че днешните прояви ще бъдат мирни, само че основният израелски боен представител бригаден военачалник Ронен Манелис съобщи, че армията е подготвена за безредици.
Късно нощес броят на бойците по границата е бил подсилен, в това число броя на снайперистите, бойците от специфичните елементи и военизираните сили на гранична полиция, които специализират в надзор на размириците. Израел желае да избегне принуждение, само че няма да разреши на тълпите да преминат оградата, акцентира Манелис.Палестинците издигат палатки край границата, готвейки се за митингите, чиято кулминационна точка се чака на 15 май. В същото време палестинското министерство на опазването на здравето заяви, че един палестинец в линията Газа е станал жертва на артилерийски обстрел от Израел. Според министерството 27-годишният мъж е бил погубен от изстрелян от танк снаряд покрай граничната ограда, няколко часа преди началото на митингите.
Палестинските управляващи настояват, че един фермер и един протестиращ са били убити, а десетки демонстратори ранени в резултат на израелския огън.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР