Хиляди отменени резервации в Airbnb, дейността на Uber е сведена

...
Хиляди отменени резервации в Airbnb, дейността на Uber е сведена
Коментари Харесай

Япония не приема лесно споделената икономика


Хиляди анулирани резервации в Airbnb, активността на Uber е сведена единствено до доставка на храна - в Япония животът е сложен за колосите в споделената стопанска система, притисната сред строгите регулации и повсеместна недоверчивост.

Япония може да е третата по величина стопанска система в света и да е високотехнологичен център, само че изненадващо не приема бързо споделената стопанска система, която наруши спокойствието на пазарите по света.

Според данни от 2016 години, събрани от изследователския институт Yano, споделената стопанска система в Япония възлиза на 50 милиарда йени (384 милиона евро).

Макар да регистрира напредък от 26% на годишна основа, това е капка в морето по отношение на пазарите в Европа, Съединени американски щати или Китай, където споделената стопанска система е на стойност десетки или стотици милиарди $.

Отчасти тази обстановка се дължи на комплициране измежду обществеността за това какво е споделена стопанска система: единствено 2,7 % от популацията са осведомени с концепцията на споделената стопанска система, съгласно изследване от 2017 година на компанията PwC.

Строгата локална регулация също е пречка за бранша, както откри на собствен тил наскоро компанията за краткосрочно отдаване на жилища чартърен Airbnb.

На 15 юни влезе в действие нов закон, чиято цел е регулация на бранша за краткосрочно отдаване чартърен.

Макар законът да бе приветстван от Airbnb като метод да бъде разчистена сивата зона, в която компанията работеше, новите разпореждания се трансфораха в нож с две остриета, защото хиляди притежатели на жилища бяха принудени да излязат от платформата, тъй като не можаха да покрият новите условия.

" Това смърди - меко казано, " реагира бурно Airbnb, като разгласи, че анулира хиляди резервации при притежатели, които не са съумели за получат регистрационен номер до 15 юни.

Освен това законът не разрешава на притежателите да отдават чартърен жилища за повече от 180 нощи годишно, а локалните управляващи могат да наложат още ограничавания.

В извънредно привлекателния за туристите Киото да вземем за пример отдаването чартърен в жилищни региони е разрешено единствено от средата на януари доникъде на март, което е ниският туристически сезон.

Интересите на едрия бизнес

Всъщност тези ограничавания задушават бранша, споделя Хироюки Киши, някогашен чиновник в министерството на стопанската система, който в този момент преподава в университета Кейо в Токио.

Интересът на едрия бизнес е толкоз мощен в Япония, сподели той пред Франс прес, изразявайки страдание, че тези ограничения влизат в действие две години преди олимпийските игри, когато Япония се надява да посрещне 40 милиона туристи.

В случая с Airbnb законът се стреми да отбрани хотелиерите и обичайните японски кръчми ryokans, а лобито на таксиметровите компании основава компликации в Япония за активността на Uber, която предлага транспортни услуги посредством мобилно приложение.

За да насърчим споделената стопанска система, би трябвало да разхлабим регулациите, да позволим на нови играчи да влязат на пазара, сподели Киши.

Той е на мнение, че макар промените в стопанската система на премиера Шиндзо Абе, известни като Абеномика, държавното управление няма желание да отвори бранша, " защото се опасява от негативната реакция в браншове, които до момента се радват на монопол. "

Споделената стопанска система се сблъсква с противопоставяне и на други места, като Uber е упрекван, че заобикаля наредбите и трансформира устойчивите работни места в отживялост, а Airbnb е подложен на критика, че подвига цените и преобразява жилищните региони в доста известни туристически дестинации.

Такаши Сабето от асоциация, чиято цел е да насърчи споделената стопанска система, сподели, че в Япония " публичното мнение значително е срещу услуги като Airbnb и Uber.
Опитахме се да променим този нрав, само че е мъчно. Отнема време, добави Сабето.
Една от аргументите е, че японците доста държат на персоналното си пространство.

Културата на шерване не е интегрирана в обществото и - в тази ситуация с Airbnb - те не желаят звук и опасности, свързани със сигурността, които носят тълпите туристи в задните им дворове, сподели той.

Освен това, за разлика от доста развити стопански системи, качеството на предоставяните услуги е доста високо в Япония. Спирането на такси в огромен град рядко лишава повече от няколко секунди, което понижава търсенето на услуги като Uber.

Традицията

Въпреки безрадостната картина има прочут прогрес, отбелязва Сабето, защото по-младото потомство демонстрира " по-голям интерес " към споделената стопанска система.

Системите за шерване на коли и колела набират скорост, а услугата за доставка на храна UberEATS е шлагер в Токио, откогато се появи през 2016 година.

Местните стартъпи обаче имат усложнения да намерят финансиране, споделя Сабето, в страната, която по-скоро се гордее с обичайното си произвеждане, известно като monozukuri, а не толкоз с нововъведенията.

Някои компании напущат градовете и се местят в провинцията, където непрекъснатата наклонност на обезлюдяване прави услугите на споделената стопанска система по-привлекателни.
Uber предишния месец заяви, че ще пусне пилотна стратегия това лято за свързване на туристи и локални поданици със свободни водачи на западния остров Аваджи.

Сабето обаче споделя, че е нужна смяна в културата, с цел да може споделената стопанска система в действителност на пусне корени в Япония.

Бих желал чужденците, които познават споделената стопанска система, да бъдат по-добре чути, с цел да се промени обстановката, сподели той.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР