Хиляди осиновенидеца у нас търсят биологичния си произход. Сред най-честите

...
Хиляди осиновенидеца у нас търсят биологичния си произход. Сред най-честите
Коментари Харесай

”Кой съм аз”: Хиляди осиновени търсят биологичния си произход

Хиляди осиновенидеца у нас търсят биологичния си генезис. Сред най-честите аргументи за това са терзания от блудничество и генетично излъчени заболявания. Често разкриването на произхода лишава месеци, даже години, като не всеки път съдът се произнася позитивно.

Заради законовата невъзможност, доста от осиновените прибягват до услугите на частни детективи или до тематично основани групи в обществените мрежи. Промени в нормативната уредба плануват улеснение на този развой.

Хиляди човешки животи и ориси – някои се пресичат инцидентно, а други целеустремено. Стотици осиновени ежедневно търсят биологичните си родители, най-често те са притиснати от събитията – здравословни проблеми при тях или децата им, или риск от блудничество.

В помощ на тази битка идват дълго чакани законови промени в Семейния кодекс. През новия парламентарен сезон се чака новите текстове да минат на второ четене, като с тях достъпът до информацията за произхода на осиновените ще бъде улеснен. Сега съдът дава такава информация единствено на осиновения или осиновителите.

Адвокат Жанета Бюйлекова има дългогодишна процедура в сходни каузи, като дефинира измененията като прекомерно закъснели.

" Това, което ще се промени в този момент, е да се отстрани нуждата да се потвърждават значими условия - този текст отпада. Разширява се кръгът от лицата, които имат това право - с изключение на осиновените, техните наследници, съпрузи да имат право да предявят подобен иск, тъй като има значително случаи, в които осиновените деца са умряли ", изясни адв. Бюйлекова.

А улеснението на приемане на информация няма да значи свободнотоѝпредоставяне, уточни юристът. също така, постоянно, по думитеѝ, съдът преглежда субективно значимите условия.

Тя посочи, че който е тръгнал да търси произхода си, рано или късно, по един или различен метод открива корените си. Честно търсенето става по ръба на закона.

Осиновените прибягват до услугите на частни детективи, като в множеството случаи става дума за измами, а откакто стигнат до на никое място, още веднъж се обръщат към юристите.

Законопроектът цели още и понижаване на опциите за разсиновяване. " Рядко са тези производства, само че ги има. Аз персонално съм взела участие в такова произвеждане, в което след бракоразводен развой бащата е наказан на прехрана, и с цел да не заплаща прехрана, предяви иск за разсиновяване на момчето. То не знаеше, че е осиновено, разбра го по този метод ", изясни юрист Бюйлекова.

В практиката си юристът се сблъсква с всевъзможни куризони случаи – основено момче търси брат си, става известно, че и двамата живеят в Кипър, или дете и биологичната му майка, които живеят в близки градове в Германия.

Бюйлекова споделя, че постоянно в биологичните родители има боязън от обвинявания при разкриването на истината.

Бюлейкова посочи, че осиновените не желаят нищо от биологичните си родители, а просто истината за това от кое място произлизат, само че от време на време даже и в фамилията им е мъчно да кажат, че търсят произхода си.

А съгласно психолозите истината не би трябвало да се крие от децата, посредством притчи и приказки в най-ранна детска възраст е редно да стартира да се изяснява.

Психологът Величка Дошева споделя, че в никакъв случай не е криела от детето си, че е осиновено. По думитеѝосиновените хора на неумишлено равнище знаят, че са претърпели контузия и имат своите съмнения.

Дошева съобщи, че идното приемане на окончателните промени в Семейния кодекс са победа. Тя също посочи, че оторизирани страни ще правят посредническа активност, в това число при положение, че биологичните родители са умряли. По думитеѝе нужда на всеки човек да знае произхода си.

От две години Цвети Байрактарова се пробва да узнае произхода си. В момента е на 52 години, като има 3 деца. На първа инстанция съдътѝотказва.

Цвети в никакъв случай не е живяла в неистина – знае името, коетоѝе обещано при раждането, както и моминското име на биологичнатаѝмайка.

Мотивътѝв търсенето е страхът децатаѝда не срещнат свои биологични родственици и без да знаят да стартират връзка. Сред аргументите е и здравословното ѝ положение.

На всички, които са се обръщали към нея, изтъквайки това, че е осиновена, Цвети дава отговор – „ аз не съм изоставена, аз съм пожелана ”.

Търсене подхващат и доста от биологичните родители. Такъв е случая на Гергана, не загатваме истинскотоѝиме. Оставила е детето си под натиска на фамилията си. Забременява дребна – на 16 години. Сама и без поддръжка - предпоставките за взетото тежко решение. Съпругътѝзнае за миналотоѝ робство приема. Имат две деца.

През годините, Гергана споделя, че е търсила първородния си наследник в очите на всяко друго дете. По думите на Гергана биологичните родители няма по какъв начин да открият децата си, защото не разполагат с информация къде отиват те.

След като не може да се обърне към закона, взема решение да се причисли към група във „ Facebook ”. Публикува данните на първородния си наследник. По-късно и момчето стартира търсене в групата. Разпознавайки информацията, Гергана взема решение да му написа.

Синътѝе на към 40 години, а преди 6 научава, че е осиновен.

За да потвърдят това, което към този момент тя усеща, е трябвало да бъде даден дубликат на делото със единодушието на осиновителя. Когато всичко е доказано, Гергана разкрива истината и пред другите си деца.

Тенденцията през последните години е позитивна. Все по-малко деца биват изоставени. Цветанка Бахчеванджиева от Агенция протекция на детето, посочи, че през първите 6 месеца на тази година вписаните деца в регистъра за осиновяване са 944.

За първото полугодие на 2023 година искащите да осиновят дете са 1755. Данните демонстрират още, че през 2021 година са съществени 361 деца, през предходната година техният брой е 372, а за първите 6 месеца на година децата, които са осиновени са 178.

Бахчеванджиева посочи, че претендент осиновителите имат лична преценка и предпочитание за това какво дете да осиновят. Тя благодари на всички осиновители, отворили сърцата и живота си за децата, лишени от родителска грижа.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР