Хиляди никарагуанци протестират в столицата Манагуа с искане да бъдат

...
Хиляди никарагуанци протестират в столицата Манагуа с искане да бъдат
Коментари Харесай

Продължават антиправителствените протести в Никарагуа

Хиляди никарагуанци стачкуват в столицата Манагуа с искане да бъдат освободени хвърлените в пандиза през последните 4 месеца антиправителствени стачкуващи, съобщи AFP, представена от БГНЕС.
„ Свобода за нашите политически пандизчии “, скандират протестиращите. Те също приканват 72-годишния президент Даниел Ортега, който е на власт към този момент 11 години, да се отдръпна от поста си.
Демонстрацията е и израз на отрицание на закона, признат предишния месец, който заплашва протестиращите с присъди до 20 години затвор за тероризъм.
Законът е част от строгите ограничения, подхванати от Ортега, за задушаване на митингите, които раздрусват Никарагуа от средата на април. Жестоките дейности на полицията и на въоръжените паравоенни са предизвикали гибелта на повече от 300 души.
Правителството на Ортега, съгласно Центъра за човешки права в Никарагуа, е хвърлило в пандиза към 500 души по отношение на повишаването на антиправителствените настроения и е обвинило 180 от тях за хипотетични терористични дейности и други тежки закононарушения.
" Те са затворили доста хора без никакво съображение. Правителството няма причини да арестува цивилни жители за това, че показват своите усеща и настроения ", сподели един от участниците в митинга.
Демонстрацията е проведена от гражданския алианс, група от профсъюзи, бизнес групи, студенти и други. Това съответства с началото на процеса против селския опозиционен водач, Медардо Майрена, член на гражданския алианс, който взе участие в договарянията с държавното управление, водени от църквата, които са замразени от юни.
Ортега упреква тези, които са против него, в тероризъм и поддръжка за подготвяния от Съединени американски щати " прелом " против неговото ръководство. Съпругата му и вицепрезидент Росарио Мурийо предизвести, че водачите на митинга " ще платят за закононарушенията си ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР