Хиляди мигранти се опитаха да си пробият път през западната

...
Хиляди мигранти се опитаха да си пробият път през западната
Коментари Харесай

Гърция обвини Турция в организирана кампания за пускане на мигрантите

Хиляди мигранти се пробваха да си пробият път през западната граница на Турция с Гърция , като единствено десетки са съумели да минат през граничните огради или да прегазят реки, откакто Турция отвори своята страна на границата за мигранти и бежанци да изоставен страната за Европа, оповестява " Асошиейтед прес ".

Турция разгласи границите си за отворени, с цел да окаже напън върху Европейския съюз, с цел да ѝ помогне да се оправи с следствията от войната в прилежаща Сирия. Хиляди турски бойци поддържат последните размирен сили, укриващи се там в северозападната провинция Идлиб против настъплението на подкрепяните от Русия сирийски държавни сили.

Офанзивата в последните региони, следени от бунтовниците, накара съвсем 1 млн. цивилни да избягат към затворената граница с Турция, заплашвайки югоизточната ни съседка, която към този момент приютява 3,5 млн. сирийски бежанци, с нов и трагичен приток на разселени хора.

Хиляди мигранти се струпаха на турско-гръцката граница след отварянето на границата, а още към 1000 минаха от турския бряг до околните гръцки острови с лодки през уикенда.

Гръцките управляващи прецизираха, че в границите на 24 часа от 6 часа през вчерашния ден сутринта насам, са осуетили 9 877 опита за прекосяване на североизточната сухопътна граница - или през реката, или през граничната ограда. Властите арестуваха 68 души и ги упрекнаха в нелегално влизане в страната.

Терозе Нгонда, 40-годишна жена от Камерун, влезе в Гърция, като мина пред река Марица (гърците я назовават Еврос), която е граница сред Турция и Гърция.

Говорейки сутринта, като краката ѝ към момента са били мокри от прегазването на реката, тя е декларирала, че ѝ е било казано, че мигрантите имали 72 часа от петък да изоставен страната. Тя се е качила на един от десетките рейсове и микробуси, които транспортират хората от Истанбул до границата, измежду към 2000 души, в това число фамилии с деца и сирийци.

Нгонда сподели, че е била ориентирана към реката от турската страна на границата. " Казаха ми " върви по този път ".

Гърция настоя, че е изправена пред нещо, което има всички белези на проведена акция от Анкара за прекосяване на хората през границите ѝ. Гръцкото държавно управление изпрати армейски и полицейски подкрепления до североизточната си граница с Турция, като съобщи, че стопира замразява всички молби за леговище за месец и ще връща тези, които влизат нелегално в страната, без да ги записва.

Армията разгласи 24-часово военно обучение с бойни муниции по гръцката границата, като разгласи региона за рисков и забрани всякакво придвижване на хора или добитък по време на учението.

Полицията посочи, че мигрантите са съсредоточени в 10 елементи на границата тази заран, след относително спокойна нощ. През уикенда гръцките управляващи използваха сълзотворен газ, водни оръдия и зашеметяващи гранати, с цел да отхвърлен опитите на тълпата да пробият през границата. Те оповестиха също, че Турция е употребила сълзотворен газ против гръцки граничари.

22-годишната афганистански студент Карими Калмахамад също е съумяла да премине през турско-гръцката граница. Той сподели, че е прекарал време в затвор на талибаните в Афганистан и в този момент се надява да стигне до Германия.

Ала доста от новопристигналите бяха натоварени от гръцките управляващи малко откакто минаха границата и бяха откарани в бели микробуси.

Гръцките острови покрай турския бряг също означиха доста нарастване на идващите от Турция. Гръцката брегова защита уточни, че за 24-те часа до тази сутринт 977 души са стигнали до островите с лодки, множеството от тях на Лесбос, само че също и на Хиос, Самос и някои от по-малките острови.

В Лесбос гневът на локалните хора избухна от обстановката с мигрантите, като някои локални поданици пречеха на хората, в това число дребни деца и бебетата, да слязат от лодка, която стигна до малко пристанище. На друго място на острова те попречиха на рейсовете да откарат новопристигнали до претъпкания мигрантски лагер Мория в Лесбос. Новопристигналите прекараха нощта на плажа.

Турските управляващи оповестиха през вчерашния ден, че сраженията в Идлиб са директно свързани с решението на Турция да отвори вратите за бежанци към Европа. Турските управляващи допълника, че Анкара е трансформирала фокуса си върху подготовката за опцията за нови бежанци от Сирия, " вместо да пречи на бежанците, които имат намерение да мигрират в Европа ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР