Доброволци се справят с кризата с пластмасовите отпадъци, като премахват тонове боклук от унгарската река

...
Хиляди кални пластмасови бутилки и други напоени с вода парчета
Коментари Харесай

Хиляди кални пластмасови бутилки и други напоени с вода парчета боклук са натрупани върху бордово ремарке на брега на река Тиса в Унгария — метричен тон отпадъци, които бяха отстранени ръчно от водния път и заливната му низина за един ден

От БЕЛА ШАНДЕЛСЗКИ Associated Press, 7 август 2023 г., 23:02 Околна среда, но за да се прекъсне нарастваща глобална екологична криза чрез предотвратяване на колкото се може повече отпадъци да пътуват по-надолу по течението към моретата и океаните.

„Най-големият източник на глобално замърсяване с отпадъци са реките. Отпадъците се спускат по реките, през моретата и в океана, където теченията ги образуват в големи острови“, каза Тамас, имайки предвид колекциите от отломки и микропластмаси, които океанските течения събират в гигантски полета, наречени циркуляри.

„Ако можем да предотвратим този глобален проблем по реките, тогава по-малко ще навлизат в океаните“, каза той. „Превенцията, разрешаването в началото на тръбопровода е най-доброто. Ако не влезе в Тиса, тогава няма какво да изтеглим.“

Призивите за справяне с глобалната криза с пластмасите станаха по-належащи през последните години, тъй като проучванията заключават, че излагането на такова замърсяване може да носи сериозни рискове за околната среда и човешкото здраве.

Известно е, че емисиите на въглероден диоксид, произтичащи от производството на пластмаси, допринасят за изменението на климата и някои проучвания показват, че пластмасите, особено когато са разбити на малки парченца, могат да окажат влияние върху хормоните, плодовитостта и ендокринната, нервната и имунната система и може да носи повишен риск от рак.

Изследване, цитирано от доклад на Програмата на ООН за околната среда от 2023 г., казва, че микропластмасата, малки фрагменти с дължина под пет милиметра, е открита „в най-дълбоките кътчета на океана, в девствените планински ледници, в кърмата и човешките тела.

Според ООН 75% от пластмасовите отпадъци произхождат от потоците от твърди битови отпадъци, преди да бъдат отнесени в океаните, като „значително допринасят за влошаването на околната среда и загубата на биоразнообразие“, като например като морски и крайбрежни диви животни, които се заплитат в пластмасови отпадъци или ги поглъщат, след като са ги сбъркали с храна.

На Тиса доброволци слизат от своите канута и се изкачват по стръмните брегове на реката с жълти торби за събиране в ръка, навлизайки в гъстата растителност и се борейки с дебелите комари, тръни и коприва, докато търсят отпадъци. Някои използват онлайн приложение с отворен код като ръководство, където всеки потребител може да маркира места, където е открил по-големи находища на боклук през годината.

След като техните канута са претоварени с торби за събиране, те ги разтоварват на чакащи „кораби-майки“ – импровизирани салове, плаващи върху понтони от балирани пластмасови бутилки – където членовете на екипа събират торби и започнете да сортирате боклука.

Доброволците, които лагеруват на ново място всяка вечер, докато се спускат по реката, събират средно 70 тона (около 154 000 паунда) отпадъци от Тиса всяка година. Групата изчислява, че е премахнала близо 4 милиона пластмасови бутилки от унгарските водни пътища и всички рециклируеми материали - около 60% от това, което събират - се изпращат в съоръжения за рециклиране за преработка, докато останалата част се транспортира до депата.

Но Гергели Ханко, инженер по консервация и ръководител на проекта за пластмасовата чаша, каза, че докато голяма част от отпадъците могат да бъдат отстранени на ръка от заливната низина, има много повече, което остава недостъпно.

„Част от отпадъците са вградени в утайката на речното корито. Очевидно не е подходящо място за това, тъй като там хвърлят хайвера си риба и еднодневка“, каза Ханко. „Знаем, че фрагментираната пластмаса има вредни ефекти. Може да попадне в кръвта, може да попадне в питейната вода, отива навсякъде, в телата на животните.

Въпреки че количеството на замърсяването с твърди отпадъци е значително подобрено в Тиса през десетилетието, откакто започна Пластмасовата чаша, концентрацията на микропластмаса остава висока, според проучване от 2021 г. проучване на университета в Сегед, южен унгарски град, пресичащ Тиса.

Това проучване установи, че микропластмасата в реката присъства в 3-4000 фрагмента на килограм седимент , цифра, според авторите на изследването, е по-висока от тази на река Ганг в Индия, често рекламирана като една от най-замърсените в света.

Ханко казва, че по-голямата част от отпадъците по Тиса идват от изворите й в района на Транскарпатия в Украйна, където липсата на капацитет за депа и инфраструктура за събиране е довела до неправилно изхвърляне, което пренася отпадъците в Унгария след наводнения.

Проследявайки проблема до източника, Plastic Cup миналата година предостави финансова подкрепа за усилията за управление на отпадъците в Украйна, които успяха при събирането на 700 тона отпадъци от Горна Тиса в Украйна през 2022 г.

И все пак, докато производството на пластмаси за еднократна употреба остава високо, такова замърсяване със сигурност ще продължи. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие светът произвежда 430 милиона метрични тона пластмаса всяка година, цифра, която се очаква да се утрои до 2060 г. при сегашните траектории.

Над две трети от тези пластмаси са краткотрайни или продукти за еднократна употреба, които скоро се превръщат в отпадъци, а ООН изчислява, че изтичат 19 до 23 милиона тона пластмаса във водните екосистеми годишно.

За да се справи с проблема, през май в Париж се проведе международен форум за обмен на решения за това как да се сложи край на замърсяването с пластмаса. Форумът се основава на проучване на ООН, което установи, че намаляването на замърсяването с пластмаса с 80% е възможно до 2040 г. чрез „преосмисляне и препроектиране на продукти, повторна употреба, рециклиране, пренасочване и диверсификация на пазарите и справяне с търсенето на издръжливи пластмаси.“

Eszter Hosszu, на 23, дойде като доброволец в Пластмасовата чаша за първи път тази година и каза, че се чувства подтикната да предприеме действия от това, което вижда като потъмняващо бъдеще на фона на изменението на климата и екологичните щети .

„Мисля, че опазването на околната среда е грижа на всички, за да сме сигурни, че утрешният ден ще бъде годен за живеене. Мисля, че всеки носи отговорност“, каза тя. „Много може да се направи с подобни събития, ако се замислите колко много боклук успяхме да съберем само за един ден.“

През годините Пластмасовата чаша се разшири до почистването на езерото Тиса, реките Бодрог и Марос. Тамас, директорът на състезанието, казва, че създаването на подобни организации в други страни може да направи много за облекчаване на тежестта върху океаните.

Пластмасовата чаша се ангажира в международно сътрудничество с други в Сърбия, Румъния и България, надявайки се да предадат знанията и опита, които са натрупали, за да помогнат на други да се борят срещу замърсяването в техните собствени реки.

Ханко, инженер по опазване на природата, каза, че надеждата на организацията е да доведе Тиса и други водни пътища в състояние, при което вместо да се отправя към водата, за да ги почисти, може просто да се наслаждава на техните природни съкровища.

„Дългосрочната цел не е да събираме боклук, а да организираме обиколки с кану на дълги разстояния“, каза Ханко. „Искаме постоянно да почистваме (Тиса), така че накрая всичко, което трябва да правим, е да гребем.“

___

Отразяването на климата и околната среда на Associated Press получава подкрепа от няколко частни фондации. Вижте повече за климатичната инициатива на AP тук. AP е единствено отговорен за цялото съдържание.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР