Хиляди бяха евакуирани заради бушуващите пожари в Тенерифе на Канарските острови в Испания

...
Хиляди жители на Тенерифе на Канарските острови в Испания бяха
Коментари Харесай

Хиляди жители на Тенерифе на Канарските острови в Испания бяха евакуирани, тъй като горският пожар, който властите смятат за „извън контрол“, бушува вече четвърти ден.

Службите за спешна помощ на Канарските острови съобщиха, че повече от 26 000 души са били евакуирани до събота следобед, според предварителните оценки, което е рязко увеличение спрямо 4500 в петък. Около 11 града вече са засегнати.

Атлантическият остров е дом на около един милион души и също е популярна туристическа дестинация.

Архипелагът от седем острова се намира край северозападния бряг на Африка и югозападно от континентална Испания. В най-близката си точка островите са на 100 километра (60 мили) от Мароко.

Свирепи пламъци осветиха нощното небе през нощта, а в събота хеликоптери бяха забелязани да пускат вода в райони близо до домовете, където във въздуха се издигаше дим.

Около 5000 хектара (12 000 акра) са били изгорени досега с периметър от 50 км (30 мили).

Пожарът беше с мащаби, невиждани досега на Канарските острови, каза пред репортери президентът на Съвета на Тенерифе Роза Давила. Тя каза, че приоритетът е „защитата на живота на хората“.

Огънят не е унищожил домове досега, добави тя, позовавайки се на пожарната.

Досега популярните туристически райони на острова не са засегнати и двете му летища работят нормално.


Пожарът избухна в сряда в планински национален парк около вулкана Тейде – най-високият връх в Испания – при горещо и сухо време.

Пожарът се намира в стръмен и скалист планински район с борови дървета, с няколко общини по фланговете му. Достъпът за пожарникарите е изключително труден.

Канарските острови бяха в суша през по-голямата част от последните няколко години, точно както по-голямата част от континентална Испания. През последните години на островите са регистрирани валежи под средното ниво поради променящите се метеорологични модели, повлияни от изменението на климата.

Изпепеляващата жега и сухото време тази година допринесоха за необичайно тежки горски пожари в Европа, включително в испанския остров Ла Палма през юли и Канада. Пожарите на хавайския остров Мауи по-рано този месец убиха повече от 110 души и разрушиха историческия курортен град Лахайна.

Учените казаха, че изменението на климата е довело до по-чести и по-мощни екстремни метеорологични явления.

Длъжностни лица от Европейския съюз също обвиниха глобалното затопляне за нарастващата честота и интензивност на горските пожари в Европа, като отбелязаха, че 2022 г. е втората най-лоша година за регистрирани щети от горски пожари след 2017 г.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР