Хиляди жители на остров Ла Палма, който е част от

...
Хиляди жители на остров Ла Палма, който е част от
Коментари Харесай

Хиляди са били евакуирани заради горски пожар на остров Ла Палма

Хиляди поданици на остров Ла Палма , който е част от архипелага на Канарските острови, са били призовани да изоставен домовете си , до момента в който огнеборците и управляващите се пробват да овладеят голям горски пожар . Огнената буря е зародила през вчерашния ден сутринта и към този момент е погълнала 4500 хектара (11 100 акра) земя, както и дузина домове. На място има и към 400 бойци , предава „ BBC “.

Бедствието идва, откакто преди 2 години вулкан изригна на острова , унищожавайки хиляди домове.

Президентът на Канарските острови Фернандо Клавихо разяснява, че има „ опозиция против изоставянето на къщите “ , като целта би трябвало да бъде ориентиран към спасяването на животи .

„ Първо са хората, по-късно къщите и по-късно гасенето на пожара “ , сподели той.

Пожарът е почнал в региона на Ел Пинар в северозападната община Пунтагорда, преди да се популяризира на юг към град Тихарафе. Клавихо изясни бързото му разпространяване с „ вятъра, климатичните условия, както и горещата вълна “.

Късно нощес той съобщи, че напредъкът на огъня се е забавил , само че остава отвън надзор .

Хидроплан е употребен за справяне със стихията преди рухването на нощта. Втори ще се причисли към интервенцията през днешния ден, оповестиха локалните медии.

Испанската войска е разположила 150 свои пожарникари и се чака да ги последва още един отряд . Червеният кръст също сътвори оборудване за подкрепяне на евакуираните.

Испанският президент Педро Санчес написа в Twitter, че е разговарял с Клавихо, с цел да изрази своята „ взаимност със засегнатите хора “ и да даде „ всички нужни средства “ разполагаем на управляващите в Ла Палма.

Говорейки пред публицисти на „ BBC “, жителят Леон Барето изрази отвращение да се изтегля:  „ Властите идват тук и желаят да ни принудят да напуснем домовете си. Те желаят да ни принудят да загубим всичко, за което сме работил през целия си живот, да си тръгнем и да го оставим да изгори, тъй като по този начин се работило по протокол. “

Пожарът идва на фона на горещата вълна , която докара до високи температури в огромна част от Южна Европа и която се чака да продължи през идната седмица. Периодите на интензивни горещини пораждат в границите на естествените климатични модели, само че в международен мащаб те стават все по-чести, по-интензивни и не престават по-дълго заради световното стопляне .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР