Хиляди жители на Ла Палма бяха евакуирани заради опасността от

...
Хиляди жители на Ла Палма бяха евакуирани заради опасността от
Коментари Харесай

Евакуация на хиляди жители на Ла Палма заради опасността от избухналия вчера голям пожар

Хиляди поданици на Ла Палма бяха евакуирани поради заплахата от огромния пожар, който избухна през вчерашния ден на канарския остров. Въпреки напъните на пожарникарите, огънят навлезе в националния парк " Калдера де Табуриенте ".
Ла Палма е най-зеленият от всички острови на Канарския архипелаг. Преобладават най-вече борови гори, бананови дървета и лозя. През 2002 година националният парк " Калдера де Табуриенте ", с който се гордеят всички локални поданици бе разгласен за Биосферен резерват на ЮНЕСКО, поради неповторимата си флора и фауна.
Сега част от нея е в пламъци, а над 300 пожарникари и бойци от специфичното звено на армията за битка с естествените бедствия се пробват да ги потушат. Включени са и девет хеликоптера и два хидроплана, които изляха над 152 000 литра вода при 241 изхвърляния.
Расте и броят на евакуираните, които към този момент са над 4 255 души. Много от тях напущат домовете си с отвращение и се чудят с какво са заслужили всичко това изключително след към този момент претърпяното с изригването на вулкана Кумбре Виеха преди по-малко от две години. За тях се грижат от Червения кръст на сборния пункт в Лос Лянос.
" Нуждаем се от поддръжката на хората, с цел да могат експертите да си свършат работата, по тази причина апелирам за отговорност ", сподели кметът на Кабилдо де Ла Палма Серхио Родригес.
Това е първото огромно тестване и за новата изпълнителна власт на острова. Регионалният министър председател Фернандо Клавихо бе определен преди 3 дни на поста, само че незабавно се реалокира от Санта Крус де Тенерифе на острова, с цел да управлява дейностите към гасенето. След него дойдоха и двама министри от кабинета му, които встъпиха в служба в придвижване, защото не съумяха да участват на формалната гала.
Това е първият огромен пожар за това лято на Канарските острови и 15-тия от началото на годината за цяла Испания, което е четири пъти повече от междинното за последното десетилетие.
БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР