Хиляди излязоха и днес на протест срещу решението на американския

...
Хиляди излязоха и днес на протест срещу решението на американския
Коментари Харесай

Двама убити и 200 ранени палестинци в Деня на гнева

Хиляди излязоха и през днешния ден на митинг против решението на американския президент Доналд Тръмп да разгласи Йерусалим за столица на Израел. 

След края на молитвите в джамията Ал Акса в Йерусалим богомолци стигнаха до вратите на Стария град, като скандираха " Йерусалим е наш, Йерусалим е нашата столица " и " Нямаме потребност от празни приказки, имаме потребност от камъни и автомати Калашников ".

Стигна се до конфликти сред палестинци и израелски служители на реда. Двама души са загинали, а поне 200 са ранени, заяви AFP. Поне един от тях е бил прострелян от израелската войска и по-късно е умрял от раните си.

Един от убитите е 30-годишният Мохамад ал Масри, заяви кореспондентът на Times of Israel, позовавайки се на палестинското здравно министерство.

Във Витлеем маскирани младежи възпламениха гуми и замеряха с камъни израелските бойци, които отговориха със сълзотворен газ.

Протести се организираха и в Рамала, където бяха арестувани няколко души. 

Около 40 палестинци пострадаха при конфликти с израелски бойци в арабското село Кусра близо до Наблус.

Хиляди се включиха в митингите в столицата на Йордания Аман. В шествието се включиха депутати и членове на политически партии. 

Thousands of women joined protest in Amman against Trump’s decision on Jerusalem pic.twitter.com/EJSC5eXM0d
— elisa oddone (@AglaiaTalia) December 8, 2017
Хиляди стачкуваха в Истанбул и други градове на Турция, като скандираша " Израел е палач, Съединени американски щати - негови настойници ". 

#İstanbul #Fatih#TurkiyeKudusIcinAyakta
pic.twitter.com/dJCm0LuUfH
— Güneydoğu SONDAKİKA (@GDSonDakika) December 8, 2017
Тръмп разгласи в сряда Йерусалим за столица на Израел, с което провокира отвращение и митинги в Йерусалим и Витлеем, както и в Йордания, Египет, Индия, Афганистан, Пакистан, Турция, оповестиха осведомителните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Протестиращите гориха американски и израелски флагове и плакати с лицето на Тръмп. 

Над 100 души бяха ранени при вчерашните митинги, като измежду тях е имало и такива с огнестрелни рани, оповестиха от Червения полумесец. 

След решението на Тръмп Ал Каида прикани за офанзиви против Съединени американски щати. 

По мотив оповестяването на Йерусалим за столица на Израел от страна на Съединени американски щати Съветът за сигурност се събира на изключително съвещание.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР