Хиляди иранци са участвали в протестни демонстрации в цялата страна,

...
Хиляди иранци са участвали в протестни демонстрации в цялата страна,
Коментари Харесай

В Иран беснеят срещу Тръмп за Йерусалим, горят US знамена

Хиляди иранци са взели участие в протестни демонстрации в цялата страна, заклеймявайки решението на американския президент Доналд Тръмп от тази седмица да признае Йерусалим за столица на Израел, оповестява държавната иранска телевизия.

Ислямските водачи на Иран, където опозицията против Израел и поддръжката за палестинската идея са в центъра на външната политика след Ислямската гражданска война през 1979 година насам, осъдиха хода на Тръмп, в това число проекта му да реалокира американското посолство от Тел Авив в Йерусалим.

Държавната телевизия излъчи фрагменти на стачкуващи, скандиращи " Смърт на Америка " и " Смърт на Израел ", развявайки палестински флагове и лозунги, на които написа: " Йерусалим принадлежи на мюсюлманите ", употребявайки арабското име на града (Ал Кудс). В няколко града протестиращите са горили чучела и ликове на Тръмп, прецизират локалните медии.

Иран преглежда Палестина като включваща всички свети земи, в това число еврейската страна, която той не признава. Иран неведнъж е призовавал за заличаването на Израел и поддържа няколко ислямистки радикални групировки в тяхната битка против Израел.

Определяйки Съединени американски щати и Израел като потисници, висшият водач на Иран аятолах Али Хаменеи акцентира в сряда, че решението на Тръмп е симптом за непросветеност и неуспех.

Опозицията на хода на Тръмп сплоти твърдолиейните и прагматични политически фракции в Иран, като и прагматичният президент Хасан Рохани, и командирите на твърдолинейната Революционна армия приканиха иранците да се причислят към националния митинг под наслов " Ден на гняв ".

Някои протестиращи са горили фотоси на Тръмп и израелския министър председател Бенямин Нетаняху, до момента в който са скандирали " Смърт на дявола ".

Рохани отхвърли решението на Тръмп като " неправилно, нелегално, провокативно и доста рисково ".

Влиятелният аятолах Ахмад Хатами сподели пред богомолци по време на петъчните молебствия в Техеранския университет, че мюсюлманите по света би трябвало да се обединят против Израел.

" Няма да оставим палестинците сами ", скандираха богомолците по време на молитвите в Техеран.

Началникът на иранската войска ген.-майор Мохамед Багери акцентира, че решението на Тръмп за Йерусалим е " безразсъдно " и би могло да разпали напрежението в интонации от рецесия Близък изток. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР