Хиляди хора в ЕС от различни държави работят заедно, за

...
Хиляди хора в ЕС от различни държави работят заедно, за
Коментари Харесай

#EUProtects: Какво трябва да знаем при наемане на автомобил в ЕС

Хиляди хора в Европейски Съюз от разнообразни страни работят дружно, с цел да обезпечат сигурност за Вас и Вашето семейство. Те не търсят самопризнание, а просто си правят работата. Ежедневно Европейски Съюз поддържа и свързва тези хора, с цел да могат да ни пазят. Кампанията на Европейската комисия " Европейски Съюз: По-защитени дружно " ни среща с героите сред нас.

Един от тях е Игнат Арсенов от Европейския потребителски център-България. Toва е мястото, където потребителите могат да намерят помощ за разрешаване на трансгранични случаи - когато български жители имат проблеми с компании, регистрирани в други страни в Европейски Съюз, и назад - когато техни жители имат проблем с български компании.

Едни от постоянно срещаните проблеми в ЕПЦ са тези с наемането на коли (rent-a-car). Услугата набира известност измежду българите, пътуващи в чужбина, само че към момента им е леко непозната, споделя Игнат Арсенов.



Там има много условия и в случай че го вършим за първи път, е добре да четем и дребния шрифт , поучава той.

Хората да вземем за пример постоянно не знаят, че с цел да наеме кола, водачът би трябвало да има годна кредитна карта на негово име. Тя служи за гаранция, защото ни се поверява движимост, която коства доста против доста по-ниска стойност на наема. А доста от повредите се откриват по-късно. Тази гаранция служи и след приключването на контракта, т.е. след връщането на автомобила. Проблемът в доста от случаите е, че фирмите не търсят хората, а напряко удържат от картата без пояснения, показва експертът. Работи се по преустановяване на тази нелоялна процедура. Най-малкото би трябвало да се даде опция за оборване преди удържане на сумата, счита той.

Какво би трябвало да знаем преди да вземем автомобил

- Уверете се, че имате  съответната категория удостоверение за ръководство ;

- Проверете има ли застраховка и до какво покритие.

В България не е доста известно, само че в чужбина съвсем всички застраховки са с така наречен самоучастие (excess), изяснява Арсенов. Ако възникне случай, до избрана сума дава отговор този, който е наел автомобила, например до 200 евро. Ако вредите са до толкоз, ние ще ги покрием напълно макар застраховката. Ако откраднат колата и вредите са за 20 000 евро, ще покрием 200, а остатъкът от 20 000 ще бъде затрупан от застраховката. Колкото е по-висок размерът на застраховката, толкоз по-малко е самоучастието, само че пък цената на застраховката е по-висока. 

- Когато разглеждате офертите по интернет, трябва да имате поради, че постоянно е посочена единствено главната цена .

Обърнете внимание на спомагателното доплащане за приемане на автомобила от летище или за в допълнение покритие на застраховката. 

- Проверете какъв брой ще ви костват други екстри като прилагане на детска седалка или навигация; 

- Обърнете внимание на разпоредбите за горивото - дали би трябвало да върнете автомобила с цялостен резервоар; 

- Проверете за ограничавания във възрастта на шофьора; 

- Вижте каква сума ще ви бъде блокирана като гаранция от кредитната карта и при какви условия може да се откажете от контракта, поучават от ЕПЦ.

И - несъмнено - в никакъв случай не забравяйте да четете деликатно изискванията.

Клопка:  Една от честите неприятни изненади при наемане на автомобил е спомагателната застраховка за покриване на всички вреди, които потребителят е заставен да заплати на място, споделя Игнат Арсенов. Трябва да се знае, че това не е наложително, а в същото време оскъпява цената. След като мине наемният интервал, не можем да търсим обезщетение за нея, по тази причина е значимо да уточним размера ѝ още преди да употребяваме автомобила.

Какво би трябвало да знаем по време на използването на автомобила

- Поинтересувайте се за разпоредбите при пораждане на щета в автомобила или настъпване на пътно произшествие.

- В приемо-предавателния протокол би трябвало да бъдат маркирани всички забележими вреди по автомобила, с цел да не бъдат начислени по-късно средства за ремонт;

- Ако колата се повреди, следвайте инструкциите и не се опитвайте да я поправяте сами или за ваша сметка без предварителното единодушие на компанията;

- В случай на произшествие уведомете неотложно полицията и компанията и следвайте техните указания.

Какво би трябвало да знаем при връщане на автомобила

- Винаги се стремете да върнете автомобила в границите на работното време и да получите документ, че колата е прегледана и призната без забележки;

- Ако връщате автомобила отвън работно време, го паркирайте единствено на указаните места. Може да извършите фотоси като доказателство, че сте го върнали в положително състояние;

- Тъй като колите, върнати отвън работно време, се преглеждат за вреди на идващия ден, то е допустимо след това да бъдат удържани суми от кредитната ви карта за породените вреди;

- Ако възникне случай, се свържете с компанията. 

- Огледайте деликатно автомобила, когато го връщате, с цел да бъде формиран протокол за положението му. Още по-внимателни бъдете и когато вземате колата - в случай че забележите пукнато стъкло, огромна драскотина, ударен калник - снимайте ги и обърнете внимание на това, поискайте да ги запишат категорично. 

Ако макар тези препоръки след пътуването имате проблем с компанията и се чувствате незаслужено ощетени, можете да се свържете с Европейския потребителски център. Игнат Арсенов споделя няколко скорошни случая, които са били наред позволени. Единият е на семейство, пътувало до Германия и направило онлайн резервация за автомобил. Когато взели колата от летището, им обяснили, че нямат задоволително застрахователно покритие и се пробвали да им продадат по-голямо. Клиентите го отказали и избрали по-евтин вид - 20 евро застраховка дневно за покритие 900 евро. Въпреки това обаче застраховката скочила съвсем какъв брой самия наем на автомобила. След почивката оставили ключовете, само че на мястото нямало чиновник и не бил формиран протокол. Потребителите не огледали колата. След няколко седмици получили имейл от компанията за вреда от 900 евро за драскотина. Обърнали се за подпомагане към ЕПЦ. Оттам съумели да убедят компанията, че вредата не е била там и е допустимо да е направена след връщането, а санкцията не била удържана от кредитната карта.

Често колите се наемат от уебсайт, откакто резервираме самолетен билет и хотел. Така създали други туристи, които решили да наемат в Испания автомобил за 12 дни. Предложили им застраховка по-скъпа от самия наем и потребителите решили, че ще поемат риска и няма да подписват спомагателна застраховка. На място им дали различен автомобил, по-висок клас, но поискали за него да се подписа цялостна застраховка. Клиентите отхвърлят и декларират, че следователно няма да наемат колата, само че компанията отхвърля да им върне парите за резервацията. Принудени са на място да подпишат документи, но без плащане с кредитна карта. Въпреки това, компанията блокира 500 евро по нея - общоприета практика в случай на пораждане на вреда. В последна сметка почивката минава без случай, само че след връщането си в България потребителят вижда, че от кредитната му карта без съобщение са изтеглени 234 евро. След намесата на специалистите от ЕПЦ сумата е възобновена.

Потребителите имат и отговорности с изключение на права, напомня Игнат Арсенов. Първо би трябвало да се свържат с търговеца и едвам тогава, в случай че имат недоволства, да се извърнат към нас или различен надзорен орган. И в никакъв случай да не не помнят са да четат деликатно изискванията.

За героите измежду нас можете да прочетете повече на уеб страницата на кампанията #EUProtects и в OFFNews.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР