Хиляди хора участваха вчера в шествия в подкрепа на канадско

...
Хиляди хора участваха вчера в шествия в подкрепа на канадско
Коментари Харесай

Хиляди шестваха в подкрепа на мюсюлманското семейство, убито в Канада

Хиляди хора участваха през вчерашния ден в шествия в поддръжка на канадско мюсюлманско семейство, умишлено ударено и убито от кола предходната неделя, в нахлуване, несъмнено от полицията като закононарушение от ненавист, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Четирите жертви от семейство Афзаал - съпрузи, щерка им и нейната баба, починаха, когато 20-годишният Натаниъл Велтман се вряза в тях с пикапа си до момента в който се разхождаха вечерта покрай дома си. Петият член на фамилията - 9-годишно момче, оцеля.

Хората в канадския град Лондон изминаха към 7 километра от мястото на убийството до близка джамия, където Велтман беше задържан.

Някои носеха плакати с послания като „ Омразата няма място тук”, „ Любов вместо омраза”, „ Всички сме хора”, „ Омразата убива”.

Подобни прояви имаше и в други градове на провинция Онтарио, която е с най-голямо население в Канада.

„ Най-хубавото беше не броят на хората, а това, че бяха всевъзможни, идващи от всяка общественост в Лондон, събрали се поради тази кауза”, сподели 19-годишният колежанин Абдула Ал Джарад.

Нападението провокира отвращение в цяла Канада. Политици от целия набор осъдиха закононарушението и се ускориха апелите за ограничение на закононарушенията от ненавист и ислямофобията.

Велтман беше доведен за малко в съда в четвъртък и ще се яви още веднъж пред арбитър в понеделник.

Повдигнати са му четири обвинявания в преднамерено ликвидиране и едно в опит за ликвидиране.

Канадският министър председател Джъстин Трюдо назова нападението „ терористична атака” и се зарече да предприеме сурови дейности против крайнодесните групи и омразата в интернет.

Събират се пари за оживялото дете и за погребенията на околните му и до нощес сумата към този момент е близо 2 милиона канадски $ (1,35 милиона евро).
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР