Хиляди хора участваха днес в гей парад в украинската столица,

...
Хиляди хора участваха днес в гей парад в украинската столица,
Коментари Харесай

Хиляди участваха в гей парад в Киев

Хиляди хора участваха през днешния ден в гей церемониал в украинската столица, под строго полицейско наблюдаване, само че без огромни произшествия, макар наличието на крайнодесни екстремисти и враждебно настроени религиозни лица, съобщи Франс прес.

С развети флагове с цветовете на дъгата и екстравагантни дрехи, повече от 8000 души, съгласно уредниците, излязоха по основните улици в центъра на Киев. Шествието беше оградено от компактен полицейски кордон. Десетки транспортни средства на силите на реда бяха ситуирани по трасето, дружно с конни служители на реда. Близо хиляда десни екстремисти, както и православни организации се пробваха да нарушат протичането на събитието и скандираха нападателни лозунги. Те бяха държани на разстояние от полицията, която заяви, че има арестувани. "Содомията е пътят към пъкъла ", "Вие сте позор за родителите си! ", пишеше на лозунги, носени от контрадемонстрантите.

Хомофобията към момента е необятно публикувана в Украйна, само че проевропейските управляващи, които ръководят от 2014 година, са решени да покажат толерантността си като разрешават провеждането на шествия, за разлика от прилежаща Русия. Това е първото шествие на ЛГБТ общността в Украйна след избирането през май на някогашния комедиен артист Володимир Зеленски за президент. През юни предходната година събитието събра в Киев близо 5000 души. Тогава полицията арестува над 50 крайнодесни контрадемонстранти, които се опитваха със мощ да осуетят проявата.

Полицията заяви през днешния ден, че деветима души са арестувани по съмнение, че са готвели провокации против участниците в парада, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки АП. Според украински медии броят на участниците е към 2500 души. Няколко контрадемонстранти се спречкаха с полицията до момента в който участниците в парада се събираха. Други стояха по продължение на маршрута и скандираха. Противниците на правата на гей общността акцентират, че хомосексуалността опонира на обичайна просвета в Украйна. Начело на шествието обаче имаше афиш, на който беше изписано: "Свободата е нашата традиция ", показва АП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР