Хиляди хора спонтанно се събират по улиците на Буенос Айрес,

...
Хиляди хора спонтанно се събират по улиците на Буенос Айрес,
Коментари Харесай

Не можеш да си платиш наема? Протестирай с танци като аржентинец

Хиляди хора непринудено се събират по улиците на Буенос Айрес, с цел да танцуват в ритъма на кумбия, която подлага на критика президента Маурисио Макри: този нов метод за готовност стана известен преди президентските избори в Аржентина на 27 октомври.

Тези демонстрации, които не престават едвам няколко минути, се провеждат посредством обществените мрежи, където се популяризират уроци по хореография на заразителния темп на песента " Si vos queres " (Ако поискаш)

Хиляди аржентинци се събраха в края на предходната седмица в няколко квартала на столицата, с цел да изразят недоволството си от държавното управление и десноцентристкия президент Маурисио Макри, който се кандидатира за втори мандат.

" Не съумявам да си платя наема/Не знам какво да върша, не знам какво да правя/Работа и единствено работа по цялостен ден/Освен това рейсовете нарастнаха и нямам сигурност в работата ", гласи песента на групата за " дисидентска кумбия " " Судор Марика ", родена за да " подлага на критика " Макри след успеха му на изборите през 2015 година

Текстът на песента споделя за аржентинската икономическа рецесия - криза, галопираща инфлация, 32 % от хората под прага на бедността... и приканва за смяна в ръководството.

" Макри си тръгна/Видал (Мария Еухения Видал, губеркаторката на Буенос Айрес) си тръгна/ Ако поискате и Ларета също ", се споделя в песента във връзка резултатите от първичните избори на 11 август, станали барометър преди президентските избори, на които се обрисува като мощен любимец левоцентристкият претендент Алберто Фернандес с 16 % преднина пред Маурисио Макри.



За сметка на това кметът на Буенос Айрес Орасио Родригес Ларета от ръководещата коалиция на президента Макри може да бъде избран отново на 27 октомври, когато ще бъдат създадени и локалните избори.

" На всяко определено място, без авансово съобщение, един път зазвучи ли музиката, хората стартират да танцуват в синхрон. Щом спре музиката, хората бързо се разпръсват ", изясняват на евентуалните участници анонимните уредници на хаштага #SiVosQueres, които поддържат връзка посредством УотсАп, Туитър, Facebook и Инстаграм.
Феноменът започва в края на август на огромния бул. " Кориентес " в центъра на столицата и се популяризира посредством обществените мрежи.

" Това ми се коства жизненоважно, тъй като четирите години (от мандата на Макри) бяха ужасни. Чрез танца може да събудим и други хора ", сподели пред Агенция Франс Прес 29-годишната Беренисе в централния квартал Пуерто Мадеро, където се състоя едно от тези събирания.

Чрез тази акция уредниците желаят да привлекат " тези, които мислят, че да изберат ръководещата партия е най-хубавия вид ". " Силата на тези дейности е в груповия им темперамент ", настояват те пред Агенция Франс Прес при изискване да останат анонимни. Организаторите отхвърлят да са свързани с която и да било партия, въпреки мнозина да ги свързват с лявата съпротива и с " киршнеризма ".

Бившият президент Кристина Киршнер (2007-2015 г.), попада като претендент за вицепрезидент в тандем с Алберто Фернандес.



Думата " наслада " постоянно е повтаряна от участниците, като предизвикателство към " революцията на насладата ", възхвалявана от Маурисио Макри при успеха му на изборите през 2015 година на фона на недоволството, подбудено от покачването на цените и многото обвинявания за корупция против държавното управление на Кристина Киршнер, самата тя разследвана от правораздаването за голям брой афери.

В Аржентина не е необичайност политиците - мъже и дами - да потанцуват по време на манифестации. Маурисио Макри го е правил, Кристина Киршнер също. Кумбията - род в танцувалната музика, произхождащ от Колумбия, от дълго време е станал известен във всички обществени пластове в Латинска Америка.

" Смятам, че сходна ария може да преобърне изхода от избори, тъй като сплотява ", споделя разпалено Пабло Хиордано, пристигнал да потанцува малко в Пуерто Мадеро. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР