Хиляди хора се включиха днес в традиционни демонстрации за Първи

...
Хиляди хора се включиха днес в традиционни демонстрации за Първи
Коментари Харесай

Протести за Първи май в Париж и други френски градове

Хиляди хора се включиха през днешния ден в обичайни демонстрации за Първи май във Франция.
Протестиращите се събраха макар рестриктивните мерки поради ковид. Те настояха за обществена и икономическа правдивост и показаха съпротивата си против държавните проекти за смяна на помощите за безработица, съобщи Българска телеграфна агенция.

Близо 300 демонстрации бяха проведени в Париж и други градове, в това число Лион, Нант, Лил и Тулуза.
В столицата, с изключение на синдикалисти, в митингите участваха членове на придвижването на " Жълтите жилетки " и служащи от браншове, тежко наранени от рестриктивните мерки поради пандемията.

Демонстрантите, множеството от които с маски според разпоредбите за битка с ковид, носеха плакати с надписи " Дивидентите, не помощите за безработица, са приходите на мързеливите хора " и " Искаме да живеем, не да оцеляваме ".

Повечето митинги бяха мирни. В Лион обаче полицията разпръсна група от към 200 индивида, които хвърляха пиротехнически средства, обявиха управляващите.

В Париж, където бяха ситуирани 5000 служители на реда, бяха задържани 17 души.

Облечени в черни облекла стачкуващи с качулки влязоха в конфликти с органите на реда или хвърляха камъни и кофи за отпадък. Полицията сподели, че е попречила на анархисти да се групират.

В първомайските прояви участваха крайнолевият водач Жан-Люк Меланшон и крайнодясната лидерка Марин Льо Пен, които възнамеряват да бъдат противници на президента Еманюел Макрон на изборите за държавен глава следващата година.

" Моето предпочитание е работническата класа да може да се освободи от страха от безработица ", сподели Меланшон в Лил, като добави, че се надява да се върне в града на идващия 1 май като президент.

Льо Пен по-рано сервира в Париж венец пред статуята на Жана д`Арк, която нейната партия употребява като националистически знак. Тя предизвести за заплаха от " цялостен безпорядък ", в случай че Макрон бъде избран отново.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР