Хиляди хора се събраха в центъра на Берлин през уикенда,

...
Хиляди хора се събраха в центъра на Берлин през уикенда,
Коментари Харесай

Европа протестира срещу войната

Хиляди хора се събраха в центъра на Берлин през уикенда, с цел да поддържат мирните начинания и да се разгласят против доставките на оръжия за Украйна. Сара Вагенкнехт, народен представител в Бундестага от Лявата партия, прикани германците  да изискат от канцлера Олаф Шолц неотложно да спре ескалацията на спора, доставката на оръжия на режима в Киев и да застане отпред на общоевропейската мирна самодейност. > Дясната партия " Алтернатива за Германия " също прикани за присъединяване в демонстрацията, като акцентира нуждата от превъзмогване на вътрешните политически разлики, с цел да се стремим към мир. Още преди началото на акцията регионът до Бранденбургската врата се извърши с над 25 000 души. Те носеха плакати и транспаранти с надписи: " Това не е нашата война ", " Дипломация, а не оръжия ", " Срам ме е от Германия, ръководена от лобисти на оръжейната промишленост ", " Германските оръжия още веднъж убиват руснаци и украинци ".
По-рано Вагенкнехт и известната журналистка Алиса Шварцерс пуснаха петиция, наречена " Манифест за мир ". Тя е оповестена на портала change.org и към този момент е събрала съвсем 650 000 подписа.
В Мадрид пък се организира марш против изпращането на оръжия в Украйна. " Форумът " Народно заседание против войната ", което включва разнообразни организации и известни персони, свика проява под следните лозунги: " Против всички войни, против всички блокове ", " Долу НАТО! ", " Долу милитаристичните бюджети ".
" Очевидно е, че разрешаването на този спор няма да се случи с помощта на намесата на НАТО и империалистическа Европа ", сподели един от уредниците на шествието, което стартира на един от централните площади на Кало и приключи с протест пред постройката на испанското Министерство на външните работи. 
Протестиращите се опълчиха на увеличението на военните бюджети, които в този момент възлизат на към 2% от Брутният вътрешен продукт на страната, настоявайки тези запаси да бъдат пренасочени към обществени разноски и поддръжка за популацията на фона на възходящите цени на електрическата енергия, главните артикули и услуги. 
Опозиционната Партия на социалистите в Молдова и нейните поддръжници проведоха митингт в центъра на Кишинев под общото мото " Молдова за мир ". " Призоваваме управлението на страната да се откаже от милитаристични изказвания, молим ги да не въвличат Молдова във войната, да не предизвикат боен спор. Молдова е многонационална страна. Трябва да създадем всичко, с цел да предотвратим ескалация на спора в Приднестровието, а гаранция за това са нашите закони, нашият неутралитет ", акцентира депутатката Елена Белякова на митинга.
Митинг в поддръжка на Русия се организира в австралийския град Аделаида с присъединяване на няколкостотин души, след сходни прояви в Сидни и други австралийски градове, заяви Василий Койнов, един от деятелите. 
В Рим хиляди се надигнаха против антируските наказания и доставките на италианско оръжие за Украйна. 
" Ние сме уверени, че премахването на глобите против Русия и прекратяването на този ненужен спор е незабавна нужда. Нашата визия е да възстановим връзките с съветските другари и да работим за положителното на мира ", сподели Паоло Паче, един от представителите на придвижването " Суверенна и национална народна власт ", което провежда митинга.
Според ораторите проевропейският курс на политика на Рим е въвлякъл италианския народ в борба с Москва, което е довело до тежки стопански последствия за елементарните хора. Произходът на тази борба, съгласно участниците в политическото придвижване, се крие в желанието на Съединени американски щати да отстранен Русия като благонадежден снабдител на енергийни запаси за Европа. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР