Хиляди хора се събраха на централен площад в Истанбул в

...
Хиляди хора се събраха на централен площад в Истанбул в
Коментари Харесай

Многохиляден митинг в подкрепа на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу

Хиляди хора се събраха на централен площад в Истанбул в символ на взаимност с опозиционния кмет на града, откакто му беше неразрешено да взе участие в политиката преди президентските избори следващата година, предават Агенция Франс Прес и БНР.

В сряда углавен съд осъди Екрем Имамоглу на повече от две години затвор и му забрани да взе участие в политиката за същия интервал от време за " засегнатост на държавен чиновник " през 2019 година

Имамоглу ще продължи да извършва длъжността кмет на най-големия турски град, до момента в който се преглежда жалбата му по дело, обвързвано с извънредно оспорваните избори, на които първичната му победа беше анулирана.

Обжалването може да бъде прегледано когато и да е и да унищожи всяко предложение да се кандидатира в президентската акция през юни.

Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че е " надълбоко смутен и отчаян " от евентуалното премахване на един от най-големите противници на президента Реджеп Тайип Ердоган от политическата сцена.

Германия назова това " тежък удар върху демокрацията ", а Франция прикани Турция да " обърне посоката на отдалечаване от върховенството на закона, демокрацията и зачитането на главните права ".

Раздробената турска съпротива се бори да се сплоти към един претендент, който да оспори двадесетгодишното ръководство на Ердоган на идния избор.

Социологическите изследвания демонстрират, че 52-годишният кмет на Истанбул е един от най-вероятните евентуални кандидати да победи Ердоган в директна конкуренция.

Но водачът на неговата световна партия CHP Кемал Киличдароглу - някогашен държавен служител- към момента упорства интензивно за друга кандидатура.

Мерал Акшенер от националистическата партия " Iyi " също означи внезапно повишаване на електоралния си рейтинг.

Раздробената съпротива се възползва от правосъдното дело, с цел да се опита да даде подтик на замиращата си акция.

Имамоглу и водачите на шестте турски опозиционни партии излязоха един до друг през навалица от поддръжници на протест, чиято цел беше да покажат способносттта си да бъдат опция.

" Абсолютно не се опасявам от тяхната нелегитимна присъда ", съобщи Имамоглу пред развяващата флагове навалица. " Нямам съдии, които да ме защитят, само че зад мен стоят 16 милиона поданици на Истанбул и нашата нация ".

Социологическите изследвания демонстрират, че решението от сряда заплашва да се обърне против Ердоган.

Рейтингът на турския водач (Ердоган) стартира да се възвръща от дъното, достигнато по време на икономическата рецесия през предходната година.

Проучване на MetroPoll обаче сподели, че даже гласоподавателите на партията на Еродган с ислямски корени - ПСР, считат, че делото против кмета е " политическо ".

Проучването на MetroPoll сподели, че 28,3% от гласоподавателите на ПСР считат, че делото се корени в политиката, до момента в който 24,2% считат, че то е обвързвано с " клюка ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР