Хиляди хора се събраха на поклонение пред гроба на бившата

...
Хиляди хора се събраха на поклонение пред гроба на бившата
Коментари Харесай

Пакистан почете паметта на Беназир Бхуто 10 години след убийството ​ѝ​

Хиляди хора се събраха на поклонение пред гроба на някогашната министър-председателка на Пакистан Беназир Бхуто 10 години след убийството ѝ, съобщи Франс прес. Според локални малките екрани към 20 000 души са се събрали в село Гархи Кхуда Бакш, родното място на рода Бхуто, на към 450 км от Карачи. Тълпата размахваше черно-зелено-червени флагове, цветовете на Пакистанската национална партия, партията на рода Бхуто, учредена от дядото на Беназир, Зулфикар Али.

 © фотография: АРХИВ
Беназир Бхуто е избирана два пъти за министър председател на Пакистан и е първата жена в актуалната история, която е управлявала мюсюлманска страна. Загива при гибелен атентат в Равалпинди на 27 декември 2007 година
Според най-широко признатата версия нападателят я прострелял във врата, а по-късно задействал бомбата си наоколо до автоколоната ѝ. Освен Беназир Бхуто в атентата са убити още 24 души.

Тогавашният президент на Пакистан Первез Мушараф е обвинен в присъединяване в скрит план за убийството на съперничката си преди избори. " Убиец, палач, Мушараф палач! ", скандираха присъстващите, в това число синът на Беназир - Билавал Бхуто, застанал на подиум покрай гроба. Пакистанското правораздаване през 2013 година упрекна Мушараф в убийството на Бхуто и конфискува имуществото му, а през август т.г. го разгласи за дезертьор от закона. Бившият президент живее в Дубай. Мушараф отхвърля да е забъркан в събитията, довели до атентата, който провокира дълги месеци безпорядък в Пакистан.

След убийството на Бхуто режимът на Мушараф упрекна за него тогавашния лидер на пакистанските талибани Байтула Мехсуд, който отхвърли да е забъркан. Мехсуд е погубен от американски безпилотен аероплан през 2009 година
През 2010 година Организация на обединените нации упрекна в отчет държавното управление на Мушараф, че не е осигурило подобаваща защита на Бхуто и акцентира, че гибелта ѝ е можело да бъде избегната. Към днешна дата по делото за убийството на Бхуто са наказани единствено двама служители на реда на по 17 години затвор за ненадлежно запазване на мястото на престъплението, което е било измито с водоструйка два часа след убийството и оттова са събрани прекомерно малко улики.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР