Хиляди хора се събраха на площад в центъра на Белград

...
Хиляди хора се събраха на площад в центъра на Белград
Коментари Харесай

Хиляди се включиха в Белград в най-големия досега протест след изборите на 17 декември

Хиляди хора се събраха на площад в центъра на Белград в най-големия до момента митинг по отношение на парламентарните и локалните избори на 17 декември, чиито резултати стачкуващите желаят да бъдат анулирани, съобщи Ройтерс.

Протестиращите развяваха сръбски флагове и държаха афиш с надпис " Не одобряваме " и приветстваха Мариника Тепич, водач на опозиционния алианс " Сърбия против насилието ", която води гладна стачка от 18 декември.

Управляващата Сръбска прогресивна партия (СНС) завоюва 46,72 % от гласовете на предварителните парламентарни избори на 17 декември, съгласно предварителните резултати на държавната изборна комисия.

" Тези избори би трябвало да бъдат анулирани ", съобщи Тепич, която пристигна на сцената пред хотел " Москва " благодарение на двама свои сътрудници.

Коалицията " Сърбия против насилието ", която се класира на второ място на общите избори, упрекна СПП в изборни операции, каквито управляващите отхвърлят.

Международната задача за наблюдаване на вота съобщи, че СПП е спечелила незаслужено преимущество заради пристрастност на медиите, несвоевременно въздействие от страна на президента Александър Вучич и изборни нарушавания, като да вземем за пример пазаруване на гласове.

Сръбските управляващи отхвърлят каквито и да било нередности.

От 17 декември опозицията организира ежедневни митинги против резултатите от изборите пред централата на изборната комисия, в които всекидневно се включват по няколкостотин души.

Протестът през днешния ден беше подсилен от студентски организации и от самодейността " ПроГлас ", сплотяваща публични фигури, измежду които видни интелектуалци и артисти.

На изборите " Сърбия против насилието " зае второ място с 23,56 % от гласовете. Социалистическата партия на Сърбия е трета с 6,56 %.

Окончателните резултати от изборите евентуално няма да бъдат оповестени преди идващия месец, показва организацията.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР