Хиляди хора се събраха на митинг в Словакия, за да

...
Хиляди хора се събраха на митинг в Словакия, за да
Коментари Харесай

Хиляди протестираха в Словакия срещу кардинална реформа в обществените медии

Хиляди хора се събраха на протест в Словакия, с цел да осъдят проекта на държавното управление за преструктуриране на публичното радио и телевизия

Хиляди словаци се събраха на протест в столицата през днешния ден, с цел да осъдят проекта на новото държавно управление на премиера популист Роберт Фицо за съществена промяна в публичното радио и телевизия на фона на вълна от антиправителствени митинги.

Протестиращите на Площада на свободата в центъра на Братислава се причислиха към президентката Зузана Чапутова, локални публицисти, опозицията, интернационалните медийни организации, Европейската комисия и други, които предизвестиха, че измененията ще дадат на държавното управление цялостен надзор над словашкото публично радио и телевизия.

Зора Яурова, депутатка от главната опозиционна партия " Прогресивна Словакия ", която е съорганизатор на митинга, съобщи, че измененията ще трансфорат медията в " агитационен рупор на държавното управление ".

" Не бива да позволим това да се случи ", сподели тя пред протестиращите.

Според проекта, направен от министърката на културата Мартина Шимковичова, настоящето публично радио и телевизия, известно като Ер Те Ве Ес (RTVS), ще бъде сменено от нова организация. Нов седемчленен съвет с членове, номинирани от държавното управление и Народното събрание, ще избере шеф на медията, макар че актуалният има мандат от Народното събрание до 2027 година. Съветът ще има право да уволнява шефа, без да показва причина за това.

" Това наподобява като добре затулен опит да се трансформира словашката социална телевизия в следена от страната медия ", се споделя в изказване на Ноел Къран, общоприет шеф на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

" Това би било рискова стъпка обратно за демокрацията и свободата на словото ", се прибавя в него.

Посегателството против Ер Те Ве Ес е част от огромната офанзива на Фицо против всички свободни медии, се споделя в изказване, подписано от стотици словашки публицисти.

Шимковичова споделя, че измененията са нужни, тъй като в сегашния си тип националната медия е пристрастна и дава място за изява само на гледните точки на статуквото, цензурирайки другите.

Напоследък хиляди хора неведнъж излизаха по улиците на Словакия, с цел да стачкуват против проруските и други детайли от политиката на Фицо, в това число проект за изменение на Наказателния кодекс, който планува понижаване на наказванията за корупция и някои други закононарушения, както и доста редуциране на периодите на отминалост.

Миналата година Фицо се върна на власт за четвърти път, откакто неговата лява партия " Смер " (Посока) завоюва парламентарните избори на 30 септември с проруска и антиамериканска платформа, показва АП.

Известен с тирадите си против публицистите, Фицо неотдавна разгласи огромна телевизионна мрежа, два национални вестника и онлайн новинарски уебсайт за свои врагове и отхвърли да поддържа връзка с тях.

Критиците му се притесняват, че Словакия под управлението на Фицо ще изостави прозападния си курс и ще последва посоката на Унгария и нейния министър председател Виктор Орбан.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР