Хиляди хора се събраха на демонстрация в Кишинев с искане

...
Хиляди хора се събраха на демонстрация в Кишинев с искане
Коментари Харесай

Молдова ври и кипи! Многохиляден протест с искане на оставката на правителството в Кишинев

Хиляди хора се събраха на проява в Кишинев с искане за оставката на държавното управление и за разпускането на Народното събрание, съобщи Франс прес. Протестната демонстрация бе извършена по апел на определената за президент Мая Санду.

Участниците в демонстрацията - минимум 20 хиляди души, извършиха центъра на молдовската столица, като скандираха " Оставка! ", " Предсрочни избори! " и " Долу крадците, долу корупцията! ".

Протестиращите одобриха резолюция, в която изложиха настояванията си, а Мая Санду упрекна сегашния държавен глава Игор Додон, че се пробва да узурпира властта посредством държавното управление и Народното събрание.

" Настояваме за незабавната оставка на държавното управление на Йон Кику, който носи отговорност за утежняването на обстановката в стопанската система и обществената сфера и прокарва корупционни схеми на фона на бедстващото състояние на популацията. Парламентът следва да бъде разхлабен неотложно в сходство с нормите на конституцията. Настояваме да бъдат създадени предварителни парламентарни избори ", се споделя в резолюцията.

След приемането на резолюцията участниците в демонстрацията, която мина спокойно, се разотидоха.

Избраната за президент на Молдова лидерка на проевропейската опозиционна Партия на действието и солидарността Мая Санду също изиска държавното управление на Йон Кику да подаде оставка неотложно, с цел да отвори път за разформироване на Народното събрание и предварителни избори:

" Този парламент би трябвало да си отиде. И най-краткият път е оставката на държавното управление ", сподели Санду на протест на своите последователи на площада на Великото национално заседание, представена от ТАСС

Санду упрекна актуалното държавно управление и парламент в корупция:

" Това е митинг на жители, които желаят смяна, против тези, които желаят да продължат да ограбват страната ", сподели тя, като означи, че актуалният президент Игор Додон се пробва да резервира властта посредством държавното управление и Народното събрание:

" Пренебрегвайки гласуването ви на президентските избори, Додон сътвори скандално болшинство в Народното събрание от Партията на социалистите [на Република Молдова] и партията Шор. Създаден е от депутати, които са взели участие в кражбата на милиард, от депутати, които са се отказали три пъти за един мандат, от депутати които служат на Додон, а не на хората ", сподели тя.

Санду разкритикува пакет от закони, признат от Народното събрание тази седмица, който ускорява статута на съветския език и отстранява наложени преди този момент ограничавания за излъчването на съветски телевизионни канали.

Депутатите също по този начин разшириха пълномощията на управляващите на Гагаузката автономност и преведоха в свое послушание спецслужбите под претекст, че Санду има румънско поданство.

Също по този начин беше решено да се анулира разпределението на територията на някогашния републикански стадион за построяването на новото американско посолство:

" Тези закони разделят страната. Когато хората умират от апетит, те одобряват езикови закони, които могат да ни оставят без външно финансиране.

Орязват пълномощията на президента, с цел да създадат невъзможна битката с корупцията. Това парламентарно болшинство е срамно, приема закони в нарушаване на конституцията.

Додон се пробва да подпали цялата страна. Той се пробва да провокира безпорядък, рецесия, с цел да държи страната в интернационална изолираност ", сподели Санду, обръщайки се към протестиращите на съветски език.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР